Notka
Pomysł utrwalenia drukiem środowych porad kulinarnych s. Leonilli nadawanych w Radiu Maryja wyszedł od słuchaczy. W ciągu 5 lat nagromadziło się wiele przepisów, stąd konieczność tematycznego wyboru. Na razie ciasta. S. Leonilla podaje przepisy wypróbowane, zebrane od tych, którzy umieją i lubią piec i gotować dla tych, którzy tej sztuki nie posiadają lub chcą poszerzyć swą wiedzę o czynnościach kulinarnych. Dopomaga im w tym również o. Jan - niezrównany komentator wyłapujący najdrobniejsze niedomówienia i niejasności. Uczestniczymy więc w czasie tych audycji w różnych humorystycznych sytuacjach tworzonych przez ten duet i nie odtworzy ich nawet najpiękniej wydana książeczka. To trzeba słyszeć! Zachęcam więc słuchaczy do śledzenia w Radiu Maryja porad kulinarnych s. Leonilli przy współudziale o. Jana we środy o godz. 10.30. Dziękując s. Leonilli i o. Janowi za cotygodniowy trud w urozmaicaniu naszego jadłospisu polecam ten wybór ciast.
Spis treści
Wstęp
Babeczki z masą beżową
Babka
Babka cytrynowa
Babka drożdżowa
Babka gotowana I
Babka gotowana II (z polewą czekoladową)
Babka gotowana III
Babka na oleju
Babka ucierana
Babka ucierana piaskowa
Babka ucierana szybka
Biszkopt duży
Biszkopt dla cukrzyków
Biszkopt kakaowy
Chrust - faworki I
Chrust - faworki II
Chrust - faworki III
Chrust - faworki IV
Chrust - faworki V
Chrust - faworki róże
Ciasteczka lub paluszki z ciasta francuskiego
Wstęp
(...)
Pomysł utrwalenia drukiem środowych porad kulinarnych s. Leonilli nadawanych w Radiu Maryja wyszedł od słuchaczy. W ciągu 5 lat nagromadziło się wiele przepisów, stąd konieczność tematycznego wyboru. Na razie ciasta. S. Leonilla podaje przepisy wypróbowane, zebrane od tych, którzy umieją i lubią piec i gotować dla tych, którzy tej sztuki nie posiadają lub chcą poszerzyć swą wiedzę o umiejętnościach kulinarnych. Dopomaga im w tym również o. Jan - niezrównany komentator wyłapujący najdrobniejsze niedomówienia i niejasności. Uczestniczymy więc w czasie tych audycji w różnych humorystycznych sytuacjach tworzonych przez ten duet i nie odtworzy ich nawet najpiękniej wydana książeczka. To trzeba słyszeć! Zachęcam więc słuchaczy do śledzenia w Radiu Maryja porad kulinarnych s. Leonilli przy współudziale o. Jana w środy o godz. 10.30. Dziękując s. Leonilli i o.Janowi za cotygodniowy trud w urozmaicaniu naszego jadłospisu polecani ten wybór ciast.
(...)
Fragment tekstu
(...)
Keks z makiem lI
Składniki:
200 g mąki
4 jajka
150 g cukru
100 g tłuszczu (masło, margaryna)
2 łyżeczki proszku dopieczenia
cukier waniliowy
l szklanka maku
bakalie: rodzynki, orzechy
skórka pomarańczowa
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia. Utrzeć tłuszcz z cukrem dodając żółtka i cukier waniliowy. Ubić pianę z białek. Do utartych żółtek dodać bakalie, następnie na przemian mak, mąkę i pianę, starannie mieszając. Wylać do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką formy (można wyłożyć pergaminem) i piec 45 min.
(...)
Strona redakcyjna
Redakcja
Krystyna Kaźmierczak
Opracowanie graficzne i rysunki
Magdalena Łazicka
Zdjęcia na okładce
Czesław Jarmusz
Wydanie drugie poprawione
ISBN 83-86851-68-6
Drukarnia Loretańska
ul. L. Żeligowskiego 16/20
04-476 Warszawa