s. Anastazja Pustelnik FDC

103 Ciasta Siostry Anastazji

Kategoria  kuchnia, zdrowie

Wydawnictwo WAM
Cena 34.00 zł
ISBN 83-7097-834-7
180 stron
format 150x210 mm
oprawa twarda
Kraków 2001 r.
waga 0.634 kg
nr kat. Rhema 06652
                                   



Towar lub tytuł już niedostępny


Notka

Ciasta z przepisów
siostry Anastazji - zwyczajne i luksusowe, tanie i droższe, łatwe do wykonania i wymagające wprawnej ręki - przysporzą gospodyni wiele radości.
Każda gospodyni - doświadczona i początkująca - znajdzie tu coś, czym może olśnić domowników i gości, i oczywiście dowie się, jak zrobić wspaniały wypiek prawie z "niczego".


Spis treści

WSTĘP
RAD KILKA
PRZEPISY PODSTAWOWE
Polewa
Placek kruchy I
Placek kruchy II
Biszkopt jasny
Biszkopt ciemny
Biszkopt orzechowy I
Biszkopt orzechowy II
PLACKI, TORTY, CIASTA
Ananasek
Snikers
Przekładany
Z masą brzoskwiniową
Tort cappuccino
Jodełka
Marysieńka
Bakaliowy
Katarzynka
Keks
Leon


Wstęp

(...)
"Hałas, tortas, rwetes, wrzawa,
Łoskot, łomot jak w młockarni,
W izbie parno, świąt kurzawa,
Drzwi wciąż skrzypią do spiżarni,
Znoszą masła, jaja, sery,
Mąki, cukry i korzenie..."
(Humoreski XIX-wieczne)

Znaczny wpływ na rozwój sztuki wypieku różnych smakołyków miały obchody uroczystości religijnych i świeckich oraz związane z nimi regionalne zwyczaje. Tak było we Włoszech, kiedy w XV wieku w Mediolanie, na Boże Narodzenie, pokazano bardzo oryginalny wypiek - panettone - czyli chleb Toniego, popularna do dziś - nie tylko we Włoszech - drożdżowa babka z rodzynkami, tradycyjnie stawiana na świątecznym stole, gdy uroczyście wspomina się pamiątkę narodzin Jezusa.
Z upływem czasu i dzięki pomysłowości przyrządzających wypieki, różne ciasta zaczęły przybierać coraz to wymyślniejsze kształty. (...)


Fragment tekstu

PSZCZÓŁKA

MASA KOKOSOWA
Składniki:
25 dag kokosu,
10-15 dag masła,
20 dag cukru,
6 łyżek mleka.
MASA BUDYNIOWA
Składniki:
l 1/2 l mleka,
l 1/2 budyniu jasnego,
6 łyżek cukru zwykłego,
l kostka margaryny.
CIASTO
Składniki:
20 dag tłuszczu,
20 dag cukru,
0,5 kg mąki,
8 łyżek słodkiego mleka,
4 jaja,
l 1/2 małego proszku do pieczenia.

MASA KOKOSOWA
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki wymieszać w garnku i smażyć.
2. Odstawić, wystudzić.
MASA BUDYNIOWA
Wykonanie:
1. Przygotować budyń według przepisu i przestudzić.
2. Margarynę utrzeć, dodając, stopniowo, przestudzony budyń.
CIASTO
Wykonanie:
1. Utrzeć masło z cukrem i żółtkami.
2. Dodać mąkę i mleko, nadal ucierając.
3. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i lekko wymieszać.
4. Wyłożyć ciasto do foremki.
5. Na ciasto nałożyć przestudzoną masę kokosową i upiec na złoty kolor w temp. 180°C
6. Po upieczeniu, ciasto przekroić i przełożyć masą budyniową.


Strona redakcyjna

Copyright by Wydawnictwo WAM, 2001
Opracowanie i redakcja:
Katarzyna Sochacka
Korekta:
Małgorzata Zając
Projekt okładki, opracowanie graficzne, zdjęcia i skład:
Andrzej Sochacki
ISBN 83-7097-834-7
WYDAWNICTWO WAM
• ul. Kopernika 26
• 31-501 KRAKÓW
tel. (012) 429 18 88
• fax (012) 429 50 03
e-mail: wam@wydawnictwowam.pl
DZIAŁ HANDLOWY
tel. wew. 322, 348, 366
• fax (012) 430 32 10
e-mail: handel@wydawnictwowam.pl
Zapraszamy do naszej KSIĘGARNI INTERNETOWEJ: http://WydawnictwoWam.pl -
Druk i oprawa:
Z.G. COLONEL s.j.
• ul. Dąbrowskiego 16
• 30-532 Kraków tel. (012) 423 66 66
• fax (012) 656 13 16 e-mail: biuro@colonel.com.pl







Inne książki tego autora






Wielka księga ciast siostry Anastazji (książka)
s. Anastazja Pustelnik
Wydawnictwo WAM
119.00 zł

143 przysmaki Siostry Anastazji (książka)
S. Anastazja Pustelnik
Wydawnictwo WAM
35.00 zł

Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne (książka)
s. Anastazja Pustelnik
Wydawnictwo WAM
119.00 zł

123 sałatki i surówki Siostry Anastazji (książka)
s. Anastazja Pustelnik FDC
Wydawnictwo WAM
34.00 zł












Powrót  •  Nasza oferta  •   Nowości  •   Najpopularniejsze  •   Szukaj

O nas   •   Kontakt   •   Regulamin zakupów   •   Karta stałego Klienta   •   Do pobrania