Ewa Aszkiewicz

Surówki warzywno-owocowe i owocowe

Kategoria  kuchnia, zdrowie

Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników
Cena 7.70 zł
ISBN 83-87684-96-1
88 stron
format 140x200 mm
oprawa miękka
Włocławek 2001r.
waga 0.118 kg
nr kat. Rhema 06445
                                   



Towar lub tytuł już niedostępny


Spis treści


Spis treści

Od autorki
Surówki z jabłek
Surówka z jabłek i śliwek
Surówka z jabłek i śliwek- jesienna
Surówka z jabłek z bakaliami
Surówka z jabłek z truskawkowym sosem
Surówka z jabłek luksusowa
Surówka z jabłek mieszana
Surówka z jabłek i gruszek
Surówka z jabłek i malin
Surówka z jabłek delikatesowych
Surówka z jabłek - złocista
Surówka z jabłek leśna
Surówka z jabłek z ananasami
Surówka jabłkowa mojej babci
Surówki z gruszek

Surówka z gruszek
Surówka z gruszek - jesienna
Surówka z gruszek - złocista
Surówka z gruszek - kolorowa
Surówka z gruszek - dwukolorowa
Surówki z dodatkiem pomarańczy
Surówka pomarańczowa
Surówka owocowa z pomarańczami
Surówka pomarańczowa - dwukolorowa
Surówka pomarańczowa - wykwintna
Surówka z pomarańczy - słoneczna
Surówki ze śliwek

Surówka śliwkowa
Surówka ze śliwek z winogronami
Surówka ze śliwek suszonych
Surówka ze śliwek - dwukolorowa
Surówka ze śliwek z bakaliami
Surówki z truskawek
Surówka z truskawek z sosem kefirowym
Surówka z owoców czerwca
Surówka z truskawek - dwukolorowa
Surówka- truskawkowy rarytas


Wstęp


Od autorki

Dobra kuchnia to nie tylko smak i estetyka podawanych potraw, to przede wszystkim - ZDROWIE!
By zachowana została równowaga w dostarczaniu organizmowi potrzebnych produktów, nie należy zapominać o naturalnych witaminach, składnikach mineralnych i pierwiastków mikrośladowych. Tepotrzeby organizmu zaspakajają w pełni surowe warzywa i owoce, podane w formie tak bardzo modnych i lansowanych surówek. !
W domach, gdzie bardzo zwraca się uwagę na zdrowie, zgrabną sylwetkę i długie życie, podaje się dwa, trzy razy dziennie - zawsze świeżo przygotowane kompozycje z warzyw i owoców.
Surówka spełnia ważną rolę w kuchni - możemy ją podać jako samodzielne danie, jako przystawkę, zakąskę, a także jako dodatek do dań solidniejszych mięsnych i rybnych.
Niepowtarzalny smak surówek uzyskamy, łącząc warzywa z owocami, bakaliami, ziołami, sosami.
Mam nadzieję, że wśród przepisów znajdziecie państwo takie, które przypadną do gustu i na stałe zagoszczą na Waszych stołach.

Życzę smacznego Ewa Aszkiewicz


Fragment tekstu


Surówka z czerwonej kapusty - jesienna (4)

Polowa malej głowy czerwonej kapusty, 20 szt. dorodnych śliwek węgierek, czerwona cebula, 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju, produkty na zaprawę: 3 łyżki przegotowanej wody, 2 łyżki winnego octu lub soku z całej cytryny, 1 łyżeczka cukru, sól, miałki pieprz, utłuczony w moździerzu liść laurowy, do przybrania: dojrzała brzoskwinia, 1 łyżka siekanego koperku (może być mrożony).

Obraną z wierzchnich, obsuszonych liści kapustę (gdy trzeba, usuwamy grube nerwy liściowe), szatkujemy im drobniej, tym surówka smaczniejsza, lekko solimy, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 min. Odsączamy na sicie, pozostawiamy do wychłodzenia.
Składniki zaprawy starannie mieszamy. Śliwki, po usunięciu pestek, kroimy w paseczki, cebulę w piórka. Wychłodzoną kapustę łączymy z zaprawą, gdy nabierze koloru, łączymy z pozostałymi składnikami, dodajemy oliwę, i gdy trzeba lekko doprawiamy do smaku. Podajemy nie później niż 15 min po przygotowaniu, przybraną paseczkami brzoskwini i posypujemy zieleniną.







Inne książki tego autora



Przepisy na ciasta kruche (książka)
Ewa Aszkiewicz
Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników
14.00 zł






Powrót  •  Nasza oferta  •   Nowości  •   Najpopularniejsze  •   Szukaj

O nas   •   Kontakt   •   Regulamin zakupów   •   Karta stałego Klienta   •   Do pobrania