Agnieszka Kozłowska, Eleonora Trojan

Zupy - buliony - polewki. Domowy wyrób

Kategoria  kuchnia, zdrowie

Wydawnictwo AA - Kraków
Cena 39.90 zł
ISBN 978-83-61060-49-9
224 strony
format 170x240 mm
oprawa twarda
waga 0.515 kg
nr kat. Rhema 32971
                                   



Towar lub tytuł już niedostępny


Notka

Pierwsze zupy jadano prawdopodobnie w czasach prehistorycznych, nawet wtedy gdy jeszcze nie znano garnków. Zamiast naczyń używano skorup zwierząt, muszli, a być może wydrążonych przez wodę kamieni. Wielbicielem i propagatorem zup był Ludwik XVI, król francuski, na którego dworze codziennie na obiad podawano cztery ich rodzaje. Również w Paryżu w roku 1765 sprzedawca uliczny Boulanger, otworzył pierwszy lokal, w którym oferowano tylko i wyłącznie zupy. Nad wejściem przymocował szyld: Jeśli dokucza Ci żołądek, przyjdź do mnie, a wyjdziesz zdrowy. Pisząc to zdanie po łacinie, użył słowa restaurabo (od restaurare - odnawiać, restaurować) w odniesieniu do ciała - wyleczyć, przywracać do zdrowia. W ten sposób powstało słowo wszystkim znane - restauracja.







Inne książki tego autora




365 dni z Ojcem Pio (książka)
Lidia Kozłowska (red.)
Wydawnictwo W drodze
28.00 zł

Starszy brat. Opowieść o życiu Edmunda (książka)
Teresa Kozłowska
Wydawnictwo św. Stanisława BM
29.90 zł








Powrót  •  Nasza oferta  •   Nowości  •   Najpopularniejsze  •   Szukaj

O nas   •   Kontakt   •   Regulamin zakupów   •   Karta stałego Klienta   •   Do pobrania