Agnieszka Kozłowska (opr.)

Zapomniana kuchnia polskich Kresów

Kategoria  kuchnia, zdrowie

Wydawnictwo AA - Kraków
Cena 41.90 zł
ISBN 978-83-61060-51-2
(gabaryt L - 2XL)
waga 0.558 kg
nr kat. Rhema 26004
                                   



Towar lub tytuł już niedostępny


Notka

Od pieczonego prosiaka z "jajem w pysku" po skwierczące skwarki z kaszą gryczaną i pysznym zsiadłym mlekiem

Marszałek Józef Piłsudski mawiał, że: "Polska jest jak obwarzanek - najlepsza na brzegach". To zdanie często cytowane jest wtedy, gdy jest mowa o kuchni kresowej. Bo faktycznie w tej krainie, na granicy dawnej II Rzeczpospolitej, gdzie spotykały się i mieszały różne wpływy, jadano potrawy o niezwykłych zestawieniach i smakach.

Bogactwo kresowego menu wynika z faktu wielowiekowego współistnienia różnych narodów. Znajdziemy tu potrawy litewskie, białoruskie, ukraińskie oraz tradycje kulinarne wynikające z kuchni tureckiej, austro-węgierskiej czy żydowskiej. Zajrzymy więc do kuchni dworskiej, mieszczańskiej czy chłopskiej, i powąchajmy jak pięknie i obiecująco tam pachnie...

Cepeliny, kartacze, oładki, bliny, kołduny, rejbak i kiszka ziemniaczana, to tylko niektóre ze słynnych kresowych dań. Wielkim przebojem jest także kulebiak drożdżowy z nadzieniem z kapusty, gotowanego ryżu, ryb i jajek, chłodnik litewski, wigilijna kutia i sękacze. Kuchnia stworzona początkowo na bazie ziemniaków, kaszy gryczanej, ale także baraniny, dziczyzny i ryb do dziś zachwyca i daje szansę wzbogacenia rodzinnych jadłospisów na co dzień i od święta.







Inne książki tego autora




365 dni z Ojcem Pio (książka)
Lidia Kozłowska (red.)
Wydawnictwo W drodze
28.00 zł

Starszy brat. Opowieść o życiu Edmunda (książka)
Teresa Kozłowska
Wydawnictwo św. Stanisława BM
29.90 zł








Powrót  •  Nasza oferta  •   Nowości  •   Najpopularniejsze  •   Szukaj

O nas   •   Kontakt   •   Regulamin zakupów   •   Karta stałego Klienta   •   Do pobrania