Jany Fournier-Rosset

Z kuchni świętej Hildegardy. Potrawy dla zdrowia i radości

Kategoria  katecheci, wychowawcy

Cena 29.90 zł
ISBN 978-83-60040-45-4
(gabaryt L - 2XL)
oprawa twarda
nr kat. Rhema 23952
                                   



Nakład wyczerpany!


Notka

Hildegarda z Bingen (1098-1179) była niezwykłą kobietą - jedną z najbardziej wpływowych osób swojej epoki, i jedną z najważniejszych postaci w całej historii chrześcijaństwa. Z pewnością spotkali się Państwo z jej dorobkiem jako mniszki, mistyczki, naukowca, teologa, lekarza czy kompozytorki. Być może nie wiecie jednak, że posiadała precyzyjną wiedzę o żywieniu człowieka. Hildegarda praktycznie niczego nie nauczyła się jednak od ludzi. To niebo wprowadziło ją w arkana wiedzy dotyczącej praw natury, począwszy od stworzenia kosmosu. Z okazji jubileuszu świętej, papież Jan Paweł II powiedział o niej: "obdarowana już w młodym wieku darami z nieba, wniknie głęboko w tajniki teologii, medycyny, muzyki i innych sztuk. Napisze wiele książek i uwypukli związek między odkupieniem a stworzeniem..."

Zapraszamy zatem do wprowadzenia duchowego wymiaru do jak najbardziej
ziemskich działań - przygotowywania i jedzenia posiłku - dzięki setkom ulubionych przepisów świętej Hildegardy.

Mamy tu mięsa, potrawy z warzyw, sałatki, zupy, potrawy z produktów zbożowych, pyszne makarony, sosy i dipy, syropy, wspaniałe napoje, znakomite powidła i galaretki, herbaty i "kawy", chleby, wina i desery.
Składają się na nie wyłącznie produkty, rośliny i zioła posiadające przymioty "lekkości, lekkostrawności i zieloności" - czyli, inaczej mówiąc, "pokarmy radości", które święta Hildegarda ceniła najbardziej ze względu na ich subtelne walory. Te "potrawy przynoszące radość" odżywią nas i pomogą zachować dobre zdrowie w każdej sferze - fizycznej, duchowej i psychicznej.

Należy jednak pamiętać, że według Hildegardy ze wszystkich produktów i składników spożywczych najważniejsza jest jednak MIŁOŚĆ; to ona doda wszystkim potrawom unikalnego smaku. Gotować z miłością to ofiarować całe swoje serce.

Obok przepisów znajdziemy tu również komentarze i inspirujące refleksje, radzące, jak zachowywać złotą harmonię w odżywianiu ciała i ducha. Kolekcja zebranych tu potraw, na myśl o których ślinka leci do ust, nie tylko zadowoli najwybredniejsze podniebienie - ukoi też duszę.

Jany Fournier-Rosset, doświadczona szefowa kuchni najznakomitszych restauracji francuskich, jest również świecką oblatką Zakonu św. Benedykta.









Powrót  •  Nasza oferta  •   Nowości  •   Najpopularniejsze  •   Szukaj

O nas   •   Kontakt   •   Regulamin zakupów   •   Karta stałego Klienta   •   Do pobrania