Spis treści
Od Autorki
Warto robić przetwory
Rarytasy do stoików
Dżemy
Powidła
Konfitury
Galaretki owocowe
Inne przetwory utrwalane cukrem
Soki zsokownika
Pasteryzacja
Przeciery
Kompoty
Do obiadu i nie tylko
Marynaty
Suszymy owoce i warzywa
Mrożonki na zimę
Utrwalamy solš
Kwaszenie
Smakołyki z przetworów
Indeks rzeczowy
Spis fotograf ii
Wstęp
"Robimy przetwory" - pod takim tytułem od lipca do września 2002 roku co tydzień w "Naszym Dzienniku" ukazywały się dodatki kulinarne. Zgodnie z porą dojrzewania poszczególnych gatunków owoców i warzyw proponowałam Czytelnikom przepisy na przetwory, jakie można z nich wykonać. Starałam się także zachęcać do wykorzystania owoców dziko rosnących i tych rzadziej spotykanych w ogrodach przydomowych. Wiele z nich bowiem mimo niepozornego często wyglądu zawiera ogromne bogactwo witamin i innych cennych składników. Cykl "Robimy przetwory" zamknęły dodatki "Smakołyki z przetworów". Przedstawiłam w nich propozycje różnych potraw, wypieków i innych deserów, do sporządzenia których z powodzeniem można użyć właś-
nie przygotowanych w domu przetworów.
Zainteresowanie i życzliwe przyjęcie dodatków kulinarnych ze strony Czytelników stało się zachętą do wydania książkowego. Niewątpliwie ta forma okaże się bardziej poręczna i wygodna dla pań domu. Rezygnując z klucza chronologicznego, uporządkowałam przepisy na przetwory, dzieląc je tematycznie. W rozdziałach poświęconych poszczególnym rodzajom przetworów proponowane przeze mnie przepisy poprzedzone są wstępami zawierającymi podstawowe wiadomości teoretyczne. Dodatkowo zamieszczony jest indeks rzeczowy, by szybko można było znaleźć informację, na której stronie znajdują się przepisy na przetwory i potrawy z ich zastosowaniem - z interesujących Państwa gatunków owoców bądź warzyw.
Fragment tekstu
(...)
Rzadziej na spiżarnianych półkach goszczą przetwory z dziko rosnących owoców. A szkoda, bo choć owoce te są z reguły niepozorne, zawierają ogromne bogactwo witamin i innych cennych dla zdrowia składników. Kto umie je bezbłędnie rozpoznać, rosnące pod lasem czy w jego głębi, nie obawia się dość pracochłonnego ich przygotowywania i - co ważne - lubi eksperymenty smakowe, warto, by zainteresował się tymi owocami, od których bynajmniej nie stroniły nasze babcie. Warto też wiedzieć, że niemal wszystkie opisane poniżej gatunki można z powodzeniem uprawiać w ogrodzie. Rarytasem w spiżarni mogą stać się także przetwory z zapomnianych gatunków sadow-
niczych, np. pigwy i derenia, obecnie już dostępnych na rynku.
Owoce dzikiej róży
Strona redakcyjna
Copyright by Fundacja "Nasza Przyszłość" 2004
Redakcja i korekta:
Beata Rójek
Projekt okładki:
Paweł Brankiewicz
Zdjęcie na pierwszej stronie okładki:
Sylwia Skonieczna
ISBN 83-88531-36-0
Fundacja "Nasza Przyszłość" Oddział w Szczecinku ul. Klasztorna 16 78-400 Szczecinek
te/. O-prefiks-94 373 11 60 (61, 62) faks O-prefiks-94 374 25 14 e-mail: fnp@fnp.pl www.fnp.pl
Druk: Drukarnia Diecezjalna, ul. Zeromskiego 4, 27-600 Sandomierz