Notka
Sława świętej góry Andechs, od stuleci celu wielu pielgrzymek, na równi
dotyczy klasztoru, jak i piwa z klasztornych browarów. Tutejsi benedyktyni postrzegają swoje powołanie w tym, aby przywracać
harmonię między ciałem a duszą.
Klasztor wspiera się na trzech filarach: pierwszy to barokowa świątynia,
drugi browar klasztorny, a trzeci piwiarnia i gospoda klasztorna słynąca
z piwnych potraw. Te trzy filary wzajemnie się uzupełniają i nie mogą
istnieć bez siebie.
Piwo można stosować w kuchni na wiele sposobów: zupy, sosy, potrawy
mięsne, rybne, desery czy wypieki nabierają zupełnie nowych walorów
smakowych. W naszej książce zebraliśmy okazały wybór najróżniejszych
benedyktyńskich przepisów. Wszystkie wiodą do znakomitych wyników,
a ich wykonanie nie sprawia żadnych trudności.
Obok interesujących receptur na smaczne dania książka ta zawiera
wiele szczegółów dotyczących piwa, przedstawia jego
lecznicze i kosmetyczne walory.
Ojciec Anselm Bilgri - przeor klasztoru Andechs, syn słynnego restauratora
z Monachium, kontynuujący rodzinne tradycje kulinarne. Oprócz licznych publikacji dotyczących historii Kościoła i liturgii kilkakrotnie pisał na temat swojego klasztoru na Świętej Górze. W Wydawnictwie "M" jego pióra ukażą się wkrótce: Smacznie i oszczędnie, Benedyktyńska księga ziół, Gotowanie na świąteczny stół.
Birgit Adam - współpracowała w wydaniu przewodnika po klasztorze.
Peter Koehler - niezależny dziennikarz, kucharz-hobbysta.
Autor ponad dziesięciu tytułów, a wśród nich: Medycyna klasztornego ogródka, Leksykon kuchni oraz Modlitwy uzdrawiające.
Spis treści
SPIS TREŚCI
Wprowadzenie
PRZEPISY Z PIWA - GOTOWANIE, PIECZENIE
I DEGUSTACJA
Skąd się wzięło piwo w klasztorze?
Pielgrzymujący pokutnicy i warzący piwo mnisi
Kronika z Andechs
Zamek hrabiów Diessen i Andechs
Znalezienie skarbu i założenie klasztoru
Patronat rodu Wittelsbach
Nowy początek za panowania króla Ludwika I
Wszystko o piwie (z Andechs)
Post ł degustacja - Andechs w historii piwa
Piwo piwu nierówne - mały przewodnik
O sztuce warzenia dobrego piwa
Co stanowi o klasztornym browarze -Andechs i jego piwo
Piwowarstwo i kultura życia - z benedyktyńskiego punktu
widzenia
PIWO POMAGA W LECZENIU
Piwo jest zdrowe
Lekarstwo - sok jęczmienny
Uprzedzenia i zdrowy umiar
PIWO DAJE URODĘ
Piwo na zęby, skórę i włosy
Wstęp
(...)
W słoneczne letnie weekendy do Andechs pielgrzymują prawdziwe tłumy turystów - w dzień świąteczny przybywa tu prawie dziesięć tysięcy osób; w ciągu roku - około miliona. Wiele z nich nie dociera do bram benedyktyńskiego klasztoru, lecz zatrzymuje się w połowie drogi, siadając pod parasolem w ogródku z piwem, bo przecież święta góra nad jeziorem Ammer w równej mierze słynie z klasztoru, jak i z jego piwa. Gdyby chciało się postawić pytanie, czy to klasztor korzysta ze sławy dobrego piwa z Andechs - przede wszystkim słynnego Doppelbock - czy też piwo sławne jest dzięki klasztorowi, to byłoby podobnie jak z pytaniem o kurę i jajko: nie sposób dać właściwej odpowiedzi. Klasztor i piwo nie dają się od siebie oddzielić.
Zmysły i duszpasterstwo, piwo i pielgrzymka - w Andechs łączy się pojęcia, które na pierwszy rzut oka wydają się sprzeczne. Jednakże benedyktyni postrzegają swoje posłannictwo jako dążenie do tego, by doprowadzać do harmonii pomiędzy ciałem i duszą, a temu służy także dobra aprowizacja. I tak klasztor Andechs wspiera się na trzech kolumnach: pierwszą jest naturalnie benedyktyński klasztor ze swoją barokową świątynią, drugą - browar klasztorny, a trzecią - gastronomia, oprócz znanej piwiarni również i gospoda klasztorna. Te trzy kolumny nie mogą istnieć bez siebie. Jedzenie i picie podtrzymuje ciało i duszę: duch i natura, serce i zmysły są w Andechs otaczane jednakową troską.
Turyści odwiedzający Andechs otrzymują tu swoistego rodzaju "Bawarię w pigułce", ponieważ w jednym miejscu mogą znaleźć wszystko, co jest najbardziej charakterystyczne dla tej krainy: góry i jeziora, słynne błękitne niebo, klasztor benedyktyński z barokowym kościołem i w końcu słynne bawarskie piwo z miejscowego browaru, podawane w gospodzie i w piwiarni. Perfekcyjnie łączy się tutaj bawarską pobożność i radość życia.
Słynny browar w Andechs wytwarza około 90 000 hektolitrów piwa rocznie. Dotarło ono nawet na inne kontynenty, np. w Kanadzie warzy się "Andechs Spezial Hell" - oczywiście zgodnie z bawarskim nakazem czystości. Dzisiaj miejscowy browar obok słynnego Doppelbock produkuje także piwo jasne i ciemne, a od 1993 również i Weissbier (pszeniczne). Na próżno jednak szukać tutaj piwa bezalkoholowego.
(...)
Fragment tekstu
RYBY
KOLOROWY GAR RYBNY
Składniki:
2 cebule
2 selery naciowe
2 zielone papryki
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 łyżki masła
1/4 l jasnego piwa -
800 g fileta z łososia morskiego
1/4 l przyprawy do ryb
1 pęczek gładkiej pietruszki .
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 szczypta cukru
sól
pieprz
Przygotowanie:
Seler obrać i pokroić w półcentymetrowe plastry. Papryki umyć, usunąć pestki i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Stopić masło, zeszklić cebulę, poddusić warzywa, dodać piwa i całość gotować na małym ogniu 10 minut. Mięso pokroić w kostkę, ułożyć na jarzy nach, przyprawić solą, pieprzem, mielona papryką i cukrem,dolać przyprawy do ryb. Przykryć i dusić 10 minut.Posiekać pietruszkę, posypać potrawę.
Strona redakcyjna
Tytuł oryginału:
Geheimnisse der Klosterbrauerei.
Bierige Koch- und Heilrezepte aus dem Kloster Andechs.
Redaktor
Marian Kozielski
Opracowanie graficzne
Karol Weliński
Korekta
Anna Motylek
Sankt Ulrich Verlag GmbH, Augsburg
Copyright for the Polish edition by
Wydawnictwo "M", Kraków 2002
ISBN 83-7221-800-5
Wydawnictwo "M" ul. Łukasiewicza l
31-429 Kraków
tel. (0-prefiks-12) 61 77 590
fax (0-prefix-12) 61 77 544
e-mail: wydm@wydm.pl
Internet: www.wydm.pl