Andrzej Czarnocki

Tajemnice kościelnych kuchni - Pikantne epizody i smakowite przepisy..

Kategoria  kuchnia, zdrowie

Instytut Wydawniczy PAX
Cena 44.80 zł
ISBN 83-211-1678-7
232 strony
format 160x240 mm
oprawa twarda
Warszawa 2003 r.
waga 0.506 kg
nr kat. Rhema 10041
                                   



Towar lub tytuł już niedostępny


Notka

Szwajcarski teolog, a prywatnie ironiczny hobbysta kulinarny, znany już Czytelnikowi polskiemu z publikacji wydanych w IW Pax
Kuchnia, Kościół i rozkosze gotowania
oraz Przysmaki papieży i prałatów wertuje
archiwa klasztorne (głównie niemieckie,
szwajcarskie i włoskie), odkrywając
smakowite przepisy, ale także wyśmienite
anegdoty. Z właściwą sobie swadą opowiada,
co mówił Luter o warzeniu piwa, jak poszczono
w klasztorach, czym zajmowali się tajni
papiescy kucharze...
Od lektury trudno się oderwać -jak od pysznej potrawy.


Spis treści

Przedmowa
Księżowskie smaki i klasztorne dania
Z pielgrzymką po świątyniach i kuchniach
Z szefa kuchni na kardynała
Mus z tuńczyka u klasztornej myszki
Chleb mnichów
Dary wotywne dla klasztornego kucharza
Ser klasztorny, piwo klasztorne, wódka klasztorna
C + M + B albo niebiańskie zioła w Bożym ogrodzie
Pan napełnia sieci swoich wiernych
Złe stare czasy
O sobie
Drzewo poznania
Przemijające uciechy Wiecznego Miasta
Co łączy Piotra Apostoła z kurtyzaną Imperia i św. Błażejem
Tajni kucharze papiescy
O polskim papieżu i francuskiej rewolucjonistce
Ziarno kakaowe w Państwie Kościelnym
"Melancholikom odradzam"
Czar, urok i atmosfera
Biesiady w Rzymie i innych świętych miejscach
Kardynałowie na diecie
Śmierć w jatce rzeźniczej
Arrivederci, Roma!


Wstęp

(...)
Piotr (z łaciny petra - skała), któremu zawdzięcza motto ta przedmowa, otrzymał przydomek Comestor, czyli "Pożeracz", bynajmniej nie z powodu zbytniego przywiązania do uciech stołu, lecz dlatego, że większość życia spędził na "pożeraniu" książek. Ów mol książkowy pochodził z Troyes w Szampanii, a zmarł w 1168 roku w Paryżu, gdzie wykładał teologię. Do jego najważniejszego, standardowego dzieła, Historia scholastica - dziejów ludzkości od stworzenia Adama do przybycia św. Pawła do Rzymu - odwoływano się przez całe średniowiecze, co niejakiego Dantego skłoniło do umieszczenia uczonego wśród błogosławionych w raju.
Tenże Dante bez skrupułów kazał papieżom smażyć się w ogniu piekielnym, gdy ci, zamiast karmić ducha, popadali w obżarstwo za zwykłym stołem. Tak było w przypadku Marcina IV, którego w Roku Pańskim 1285 uśmierciły problemy żołądkowe po tym, jak wtłoczył w siebie zbyt wiele węgorza duszonego w winie vernaccia, za którym to daniem przepadał całe życie.
Historia dowodzi, że honorami i godnościami kościelnymi nie obsypywano wyłącznie ludzi gardzących uciechami stołu.


Fragment tekstu

(...)
Sznycel z bakłażanów
2 duże bakłażany
2 jajka
sól, pieprz
8 łyżek tartego parmezanu
8 łyżek bułki tartej
trochę mąki
sporo oliwy z oliwek
Kto je u mnie sznycle z bakłażanów, ten stawia na pewną kartę. Bakłażany sam kupuję na targu i przygotowuje. Najpierw myję je i kroje na plastry grubości około centymetra. Plastry posypuję z obu stron solą, odstawiam na pół godziny i zdejmuje z nich tępą krawędzią ostrza noża gorzki sok. Jajka ubijam z dodatkiem soli i pieprzu. Potem mieszam parmezan z tartą bułką. Obtoczywszy plastry bakłażanów najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w mieszaninie sera i bułki tartej, rozgrzewam na patelni sporą ilość oliwy i smażę plastry na złotobrązowy kolor. Gorące lub letnie podaję na przekąskę. Jako danie główne zastępują sznycel wiedeński. Jako dodatek pasują do smażonego mięsa lub ryby.
Moi goście nie muszą się martwić barwnikami i środkami konserwującymi. Natomiast konsumentom convenience food mogę doradzić, by w kwestii przeciwwskazań i skutków ubocznych zapoznali się z ulotką albo skonsultowali z lekarzem rodzinnym.
(...)


Strona redakcyjna

Tytuł oryginału Geheimnisse der kirchlichen Kuchengeschichte
Copyright by 2002 Patmos Verlag GmbH & Co. KG, Dusseldorf
Copyright for the Polish edition by Instytut Wydawniczy Pax Warszawa 2003
Copyright for the Polish translation by Andrzej Czarnocki

Projekt okładki
Katarzyna Juras

Redaktor
Marta Szafrańska-Brandt

Opracowanie typograficzne
Ewa Dębnicka-Szmagier

Korekta
Elżbieta Burakowska
Ewa Burska

ISBN 83-211-1678-7

INSTYTUT WYDAWNICZY PAX,
WARSZAWA 2003
00-390 Warszawa,
ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 2la
e-mail: wpax@it.com.pl
księgarnia: http://www.inco-veritas.com.pl/pax
Wydanie I. Ark. druk. 14,5/16.

Skład i łamanie:
DARTEXT, Warszawa

Druk i oprawa:
Drukarnia Wydawnicza im. W.L. Anczyca SA
30-011 Kraków, ul. Wrocławska 53









Powrót  •  Nasza oferta  •   Nowości  •   Najpopularniejsze  •   Szukaj

O nas   •   Kontakt   •   Regulamin zakupów   •   Karta stałego Klienta   •   Do pobrania