Andrzej Kozioł
Kocioł pełen ryb
Kategoria popularnonaukowePETRUS WYDAWNICTWO-
Najniższa cena z 30 dni przed promocją 44.00 zł
ISBN 978-83-7720-724-6
304 strony
format 130x190x230 mm
oprawa miękka
wydane Kraków 2023
w sprzedaży od 05.09.2024
waga 0.284 kg
nr kat. Rhema 67373
Do każdej przesyłki
dołączamy prezent!
Dodaj do koszykaPokaż koszyk
Notka
Ktoś (kto? - z pewnością mądry człowiek!) powiedział kiedyś, że śledź, gdyby nie był tak tani, mógłby uchodzić na najbardziej wytworne danie. Rzeczywiście - przekąskowemu śledziowi piękne pomniki wystawiali poeci, odegrał - podobnie jak dorsz - doniosłą rolę w historii. A inne ryby? Łososie i szczupaki, tak cenione w polskiej i żydowskiej kuchni. A złote karaski, najlepsze w śmietanie? A karpie, dla Polaków nierozerwalnie związane z Wigilią? A sardynki? A sumy? A tłuste węgorze, ryby o przedziwnych obyczajach? A kawiorodajne jesiotry?
O tych rybach - i o wielu, wielu innych - opowiada najnowsza książka krakowskiego pisarza Andrzeja Kozioła. O nich samych, ale przede wszystkim o ich miejscu w kuchennej tradycji, w kulturze, w religii. Jednak w menu tej arcyciekawej, pełnej anegdot książki znalazły się też ostrygi, za którymi przepadał król Poniatowski. Smakujące naszym przodkom ślimaki. Małże. Raki - specjalnie karmione w starej Polsce. Homary. Ośmiornice. Mówiąc najkrócej - wszystko co pochodzi z wody i jest jadalne...
(Rh)