Alfreda Walkowska, Katarzyna Walkowskie i Lidia
Hildegardowa Kuchnia Polska
Kategoria kuchnia, zdrowieISBN 978-83-61046-46-2
509 stron
format 165x245x28 mm
oprawa twarda
wydane Legnica 2018
waga 1.394 kg
nr kat. Rhema 57987
Do każdej przesyłki
dołączamy prezent!
Pozycja archiwalna.
Zadzwoń i zamówZamów przez e-mail
Nie gwarantujemy, że zamówienie będzie mogło być zrealizowane.
Pokaż koszyk
Notka
Słynne Hipokratesowe zdanie: "Niech twoje pożywienie będzie twoim lekarstwem, a twoje lekarstwo niech będzie pożywieniem" to nic innego jak postulat zdrowego, racjonalnego odżywiania. (...) Szesnaście wieków po Hipokratesie, w dojrzałym średniowieczu, ciesząca się sławą niemieckiej Sybilli i prorokini św. Hildegarda z Bingen przeniknęła i opisała tajemnice stworzenia, których wykorzystanie w praktyce pozwala postulat Hipokratesa realizować w sposób dosłowny.
Na ponad 500 stronach książki czytelnik znajdzie wiadomości niezbędne do prowadzenia kuchni zgodnie z Hildegardową szkołą zdrowego odżywiania, uwzględniające uwarunkowania polskiej tradycji kulinarnej: wiadomości ogólne, opisy produktów spożywczych (również tych problematycznych i ich zamienniki), zasady spożywania posiłków, racjonalne jadłospisy i rygorystyczne wersje diety, propozycje menu okolicznościowych, kuchenną "apteczkę", a przede wszystkim - mnóstwo przepisów na smaczne, proste dania. Każdy przepis opatrzony jest ilustracją - przy czym nie są to fotografie studyjne - a każda z potraw na zdjęciu jest wykonana przez autorki książki.
Połączenie teorii i praktyki, wiedzy i doświadczenia autorek, tradycyjnej polskiej kuchni z zasadami diety według św. Hildegardy czyni z "Hildegardowej kuchni polskiej" wyjątkowe, pięknie ilustrowane, praktyczne kompendium i książkę kucharską jedyną w swoim rodzaju.
Życząc smacznego, zapraszamy do lektury!
(Rh)