Agnieszka Kozłowska, Eleonora Trojan
Zupy - buliony - polewki. Domowy wyrób
Kategoria kuchnia, zdrowieWydawnictwo AA - Kraków
ISBN 978-83-61060-49-9
224 strony
format 170x240 mm
oprawa twarda
waga 0.515 kg
nr kat. Rhema 32971
Do każdej przesyłki
dołączamy prezent!
Pozycja archiwalna.
Zadzwoń i zamówZamów przez e-mail
Nie gwarantujemy, że zamówienie będzie mogło być zrealizowane.
Pokaż koszyk
Notka
Pierwsze zupy jadano prawdopodobnie w czasach prehistorycznych, nawet wtedy gdy jeszcze nie znano garnków. Zamiast naczyń używano skorup zwierząt, muszli, a być może wydrążonych przez wodę kamieni. Wielbicielem i propagatorem zup był Ludwik XVI, król francuski, na którego dworze codziennie na obiad podawano cztery ich rodzaje. Również w Paryżu w roku 1765 sprzedawca uliczny Boulanger, otworzył pierwszy lokal, w którym oferowano tylko i wyłącznie zupy. Nad wejściem przymocował szyld: Jeśli dokucza Ci żołądek, przyjdź do mnie, a wyjdziesz zdrowy. Pisząc to zdanie po łacinie, użył słowa restaurabo (od restaurare - odnawiać, restaurować) w odniesieniu do ciała - wyleczyć, przywracać do zdrowia. W ten sposób powstało słowo wszystkim znane - restauracja.