Eleonora Trojan
Przyprawy, zioła. Domowy wyrób
Kategoria kuchnia, zdrowieWydawnictwo AA - Kraków
ISBN 978-83-61881-48-3
160 stron
format 170x240 mm
oprawa twarda
waga 0.381 kg
nr kat. Rhema 32969
Do każdej przesyłki
dołączamy prezent!
Pozycja archiwalna.
Zadzwoń i zamówZamów przez e-mail
Nie gwarantujemy, że zamówienie będzie mogło być zrealizowane.
Pokaż koszyk
Notka
Za każdym razem przygotowując kolejną książkę zastanawiam się czy nadejdzie taki dzień, kiedy nie będę miała już o czym pisać i wtedy dopada mnie obawa, że to ja nie będę w stanie pisać - straszne! Zioła i przyprawy to temat nie tylko kulinarny, ale także medyczny. Książka, którą przekazuję to jedynie dotknięcie tematu. Opis ziół i przypraw, a także ich zastosowanie pozwoli Wam świadomie komponować własne mieszanki oraz tworzyć dania o nowym, atrakcyjnym smaku i aromacie.
Zioła i przyprawy oddziaływują na nasze zdrowie, co z kolei determinuje nasze zachowania i wpływa na samoocenę i stosunek do innych. To również wiedza ogrodnicza. Postaram się wspólnie z wydawcą aby książka pozwoliła na samodzielne zbieranie dziko rosnących ziół, suszenie ich i uprawianie choćby w skrzynce na balkonie. Nie wyobrażam sobie współczesnej kuchni bez przypraw. Co znaczy barszcz czerwony bez czosnku i majeranku? Zupa fasolowa bez cząbru? Krewetki tygrysie smażone na maśle bez czosnku, imbiru i świeżej kolendry? To są oczywistości, ale może warto do tych samych krewetek dodać zamiast kolendry drobno posiekaną natkę selera korzeniowego, nieco wysuszonej, bardzo drobno posiekanej chili i odrobinę cynamonu - to dopiero jest uczta! A imbir starty. A w krewetkach tylko odciśnięty z niego sok! Co Wy na to?
Śledzie solone w oleju z gorczycą, majerankiem, marynowanym zielonym pieprzem i grzybami! Pieczeń rzymska z tymiankiem! Cielęcina z szałwią! Czy trzeba więcej, aby przekonać tych dla których jedyną przyprawą do kotleta schabowego jest jajko, sól i bułka tarta. Nawiasem mówiąc jeśli możecie przesłać mi swoje przepisy na kotlety schabowe, które są Waszymi autorskimi przepisami lub przepisami, które zmodyfikowaliście - zapraszam przysyłajcie! Każdy z nich zostanie zamieszczony w książce "Jaśniepan Kotlet Schabowy" z informacją o autorce przepisu. Receptury proszę przesyłać na adres wydawnictwa (patrz stopka redakcyjna), proszę również o podanie zwrotnego adresu i numeru telefonu (jeśli to nie będzie zbytnią fatygą) abym mogła osobiście pogratulować autorkom (lub autorom) najlepszych przepisów i zaprosić w ramach nagrody do Krakowa na weekend. Oczywiście na koszt wydawnictwa.