Brat Victor-Antoine D'Avila-Latourrette

Klasztorne sałatki. 200 wspaniałych przepisów na każdą porę roku

Kategoria  kuchnia, zdrowie

Wydawnictwo AA - Kraków
Cena 49.90 zł

ISBN 978-83-61881-96-4
format 160x250 mm
oprawa twarda
waga 1.049 kg
nr kat. Rhema 32951

Do każdej przesyłki
dołączamy prezent!

Pozycja archiwalna.

Zadzwoń i zamów

Zamów przez e-mail

Nie gwarantujemy, że zamówienie będzie mogło być zrealizowane.


Pokaż koszyk

Notka

W tej książce brat Victor-Antoine d'Avila-Latourrette, autor wielu kulinarnych bestsellerów, wysławia dobrodziejstwa sałatek jako dań głównych, przekąsek i przystawek - znakomitego środka do wprowadzenia do naszej diety zdrowych i pożywnych pokarmów. Wszystkie składniki na te 200 świeżych i smacznych sałatek są absolutnie naturalne i zharmonizowane z rytmem pór roku oraz tradycyjną kuchnią klasztorną, wysoko cenioną za jej prostotę, wartości zdrowotne i wspaniały smak. Brat Victor ułożył tą porywającą kolekcję sałatek dostosowując ją do szczodrych darów poszczególnych pór roku, począwszy od pierwszych nowalijek, przez obfitość darów lata aż po mroźną zimę, domagającą się obfitych i krzepiących posiłków. Ponieważ sałatki je się wszędzie, to książka jest nie tylko podróżą przez kalendarz, ale także wyprawą w świat. Czujemy tu niezwykły smak włoskich pomidorów, rukoli i fenkuła, francuskich ziół i musztardy, greckiej fety i oliwek, bliskowschodniego kuskusu, indyjskiej soczewicy, japońskiego octu ryżowego, meksykańskiego avocado i wielu innych wspaniałości. Niektóre sałatki oddają nawet cześć świętym, jak na przykład sałatka św Franciszka, św. Benedykta czy św. Scholastyki. Sałatki zostały skomponowane zgodnie z rytmem pór roku. Są proste, smaczne i zdrowe, łatwe do przygotowania, a nieograniczona liczba proponowanych tu wariacji smakowych zadowoli każdy gust. Sałatki dostarczają wspaniałych kontrastów smaków, aromatów i kolorów, a na dodatek, oprócz tych sałatkowych wspaniałości, mamy tu przepisy na sosy, dressingi, oliwę i ocet wzbogacony smakiem ziół i przypraw. Tą czarującą książkę kucharską upiększają też inspirujące cytaty ze słynnych autorów. Brat Victor-Antoine d'Avila-Latourette jest mnichem w benedyktyńskim klasztorze Matki Bożej Zmartwychwstania, położonym w pobliżu Millbrook w stanie Nowy Jork. Jest autorem wielu książek, wśród których znajdują się bestsellery Twelve Months of Monastery Soups oraz From a Monastery Kitchen.

 

Powrót