Agnieszka Kozłowska (opr.)
Zapomniana kuchnia polskich Kresów
Kategoria kuchnia, zdrowieWydawnictwo AA - Kraków
ISBN 978-83-61060-51-2
waga 0.558 kg
nr kat. Rhema 26004
Do każdej przesyłki
dołączamy prezent!
Pozycja archiwalna.
Zadzwoń i zamówZamów przez e-mail
Nie gwarantujemy, że zamówienie będzie mogło być zrealizowane.
Pokaż koszyk
Notka
Od pieczonego prosiaka z "jajem w pysku" po skwierczące skwarki z kaszą gryczaną i pysznym zsiadłym mlekiem
Marszałek Józef Piłsudski mawiał, że: "Polska jest jak obwarzanek - najlepsza na brzegach". To zdanie często cytowane jest wtedy, gdy jest mowa o kuchni kresowej. Bo faktycznie w tej krainie, na granicy dawnej II Rzeczpospolitej, gdzie spotykały się i mieszały różne wpływy, jadano potrawy o niezwykłych zestawieniach i smakach.
Bogactwo kresowego menu wynika z faktu wielowiekowego współistnienia różnych narodów. Znajdziemy tu potrawy litewskie, białoruskie, ukraińskie oraz tradycje kulinarne wynikające z kuchni tureckiej, austro-węgierskiej czy żydowskiej. Zajrzymy więc do kuchni dworskiej, mieszczańskiej czy chłopskiej, i powąchajmy jak pięknie i obiecująco tam pachnie...
Cepeliny, kartacze, oładki, bliny, kołduny, rejbak i kiszka ziemniaczana, to tylko niektóre ze słynnych kresowych dań. Wielkim przebojem jest także kulebiak drożdżowy z nadzieniem z kapusty, gotowanego ryżu, ryb i jajek, chłodnik litewski, wigilijna kutia i sękacze. Kuchnia stworzona początkowo na bazie ziemniaków, kaszy gryczanej, ale także baraniny, dziczyzny i ryb do dziś zachwyca i daje szansę wzbogacenia rodzinnych jadłospisów na co dzień i od święta.