R. Husson, N. Galmiche, P. Galmiche
Kuchnia Biblijna
Kategoria kuchnia, zdrowieF.PUSTELNIA.PL-
Najniższa cena z 30 dni przed promocją 37.30 zł
ISBN 978-83-952957-3-7
130 stron
format 165x235x10 mm
oprawa miękka
wydane Kraków 2022
w sprzedaży od 06.03.2023
waga 0.422 kg
nr kat. Rhema 15478
Do każdej przesyłki
dołączamy prezent!
Dodaj do koszykaPokaż koszyk
Notka
Zanim Bóg tchnął życie w Adama, zadbał o jego byt. Trzeciego dnia stworzył ogród pełen owoców i warzyw, a następnie ryby, ptaki i bydło. Lecz w jaki sposób możemy się dowiedzieć, co jadali Judejczycy, Galilejczycy, Samarytanie i Perejczycy, zamieszkujący Palestynę od czasów Stworzenia do momentu, gdy Jezus przyszedł, aby przynieść ludziom Dobrą Nowinę?
Otóż może nam w tym pomóc wiele źródeł religijnych i historycznych: Pismo Święte, zapiski starożytnych historyków, odkrycia archeologiczne, a także z przekazy ustne i pisane. Pismo Święte - zarówno Stary, jak i Nowy Testament - jest najważniejszym źródłem pozwalającym na odkrywanie przeszłości i historii kulinarnej. Również zapiski greckich i rzymskich historyków, takich jak Józef Flawiusz (z pochodzenia Żyd), dotyczące hebrajskiego społeczeństwa i jego diaspory, zawierają pewne informacje na temat diety Izraelitów. Dysponujemy również kompilacją tradycji ustnych spisanych w Misznie po zburzeniu Świątyni Jerozolimskiej przez Rzymian. Zawiera ona wiele wiadomości o zasadach przyrządzania potraw i rytuałach związanych ze spożywaniem posiłków podczas żydowskich świąt.
Odkrycia archeologiczne wciąż potwierdzają przypuszczenia badaczy historii i wzbogacają naszą podróż do czasów biblijnych dzięki naukowym metodom datowania odnajdowanych w wykopaliskach resztek posiłków, ziaren lub pyłków odkrytych w piwnicach i podziemiach.
W tej książce znajdziecie ponad 100 przepisów z czasów Jezusa.
(Rh)