Annette Kast-Zahn, Hartmut Morgenroth
Każde dziecko może jeść właściwie
Kategoria rodzina, rodziceWydawnictwo Media Rodzina
ISBN 83-7278-106-0
waga 0.188 kg
nr kat. Rhema 12277
Do każdej przesyłki
dołączamy prezent!
Nakład wyczerpany!
Pokaż koszyk
Notka
Moje dziecko je za mało!
Moje dziecko wciąż chce jeść to samo!
Moje dziecko nie chce jeść tego, co powinno!
Moje dziecko je za dużo!
Rodzice znają dobrze ten stres. Najpierw, kiedy dziecko jest małe, martwią się, że je za mało albo ciągle to samo. Później, kiedy jest starsze, że nie je tego, co powinno, albo - co obecnie zdarza się częściej - że je za dużo. Każde dziecko może jeść właściwie to książka adresowana do rodziców, którzy chcieliby uniknąć niepotrzebnych zmartwień i już od pierwszych dni po narodzinach dziecka właściwie rozwiązywać problem jedzenia, to znaczy bez wywierania nacisku na dziecko i bez osobistego stresu.
Spis treści
Wstęp do wydania polskiego
Drodzy Rodzice!
1. WŁACIWE JEDZENIE: STRES CZY PRZYJEMNOĆ
DLA RODZICÓW I DLA DZIECKA?
Dowiadczenia z własnego dzieciństwa
Dowiadczenia z własnymi dziećmi
Dowiadczenia z praktyki pediatry
Podstawowa zasada dotyczšca jedzenia
Rozdział 1: Najważniejsze w skrócie
2. CO RODZICE POWINNI WIEDZIEĆ O PRAWIDŁOWYM ŻYWIENIU
Czy wasze dziecko naprawdę wie, czego i w jakiej iloci potrzebuje do życia?
Clara Davis i jej modelowe dzieci: słynny eksperyment
Małe dzieci duzi znawcy: jedzenie regulowane zgodnie z zapotrzebowaniem
Szczupłe czy grube wychowanie a dziedziczenie
Jakš rolę odgrywa dziedziczenie?
Jakš rolę odgrywa rodowisko?
Wnioski końcowe
Za grube czy za chude? Co wynika z krzywej wzrostu?
Za niskie za wysokie
Za lekkie za ciężkie
W dół i w górę: wzrost z hamulcem albo z przyspieszeniem
Tu co nie gra: załamane krzywe wzrostu
Wnioski końcowe
Czego dziecko potrzebuje do życia? Mały wykład o odżywianiu
Co to znaczy zdrowo"?
Co pojawia się na stole?
Co zrobić, aby na stole pojawiła się odpowiednia iloć substancji odżywczych?
Piramida żywienia
Wstęp
Szanowni i drodzy Czytelnicy!
Na bogatym rynku wszelkiej maści poradników żywieniowych dla rodziców pełnych przepisów na smakowite dania, wymyślnych diet, tabel zapotrzebowania i wartości kalorycznej pokarmów jest to książka unikatowa. Zamiast tych wszystkich skomplikowanych przepisów kulinarnych otrzymują Państwo jasny wykład na temat filozofii jedzenia sprowadzającej się do tego, że równie ważne, jak co się je, jest jak się to je oraz dziesiątki praktycznych rad, w jaki sposób temu zadaniu, co i jak podać dziecku, Państwo jako rodzice możecie sprostać.
Jedzenie jest jednym z najstarszych ewolucyjnie i najlepiej utrwalonych zachowań. Służy ono uzupełnianiu kalorii, które spalamy, aby żyć. Fizjologicznie jeść nakazuje nam genetycznie uwarunkowane uczucie głodu. Ponieważ dostęp do jedzenia w odległych czasach był bardzo ograniczony, ewolucyjną preferencję miały osobniki mające zdolność magazynowania energii w postaci tłuszczu. W ostatnim stuleciu w większości krajów Europy i Ameryki dostęp do żywności stał się tak łatwy, że geny nakazujące nam gromadzenie kalorii stały się jakby mniej użyteczne i podczas gdy dawniej pozwalały gatunkowi przetrwać, a osobnikom ocalić życie, w dzisiejszych warunkach ograniczonego ruchu spełniają raczej rolę cichych zabójców, sprzyjając narastającemu lawinowo, także w Polsce, problemowi otyłości. Ewolucja genów wymaga jednak tysiącleci. W związku z tym pozostaje jedynie tak świadomie postępować, aby ta spuścizna genetyczna odziedziczona po przodkach nie była nam w stanie zagrozić.
Fragment tekstu
(...)
Dlaczego należy jeść potrawy bogate w węglowodany?
Roślinne substancje odżywcze, takie jak ryż, ziemniaki, warzywa, owoce, jak również produkty zbożowe, składają się w większej części z węglowodanów. W porównaniu z tłuszczami mają one wiele zalet. Sycą, ponadto są zwykle bogate w pierwiastki śladowe, witaminy i minerały. Jedzenie jest prawie całkowicie pełnowartościowe, jeśli ponad połowa potrzebnej energii pochodzi z kalorii węglowodanowych.
Volker Pudel wskazuje w swojej książce na dalsze zalety węglowodanów. Można je jeść w bardzo dużych ilościach i nie powodują tycia. Tłumaczy się to następująco: świnie i szczury - najpopularniejsze zwierzęta doświadczalne - stają się grube, jeśli podaje się im zbyt wiele węglowodanów, np. ziemniaków, ponieważ natychmiast przekształcają każdą niepotrzebną kalorię węglowodanową w tłuszcz. Ludzie natomiast przekształcają w tłuszcz każdą zbędną kalorię tłuszczową, a węglowodany są od razu zużywane i tylko w ekstremalnych warunkach odkładają się w formie tłuszczu. Aby tak się jednak stało, trzeba byłoby w ciągu dnia zjeść olbrzymie ich ilości, np. 3 kg ziemniaków, albo 2 kg gotowanego makaronu lub 500 g cukru. Czy ktoś tyle je?
Potrawy bogate w tłuszcz nawet w niewielkich porcjach zawierają o wiele więcej kalorii. Są podstępne - smakują tak, że chciałoby się jeść ich więcej. W tym tkwi szczególnie duże niebezpieczeństwo: że będzie się jadło więcej niż potrzeba.
Szczególnym przypadkiem jest tu cukier, który składa się wyłącznie z węglowodanów. Tak samo jak chleb, ryż czy makaron, pod koniec trawienia nasz organizm przekształca go w glukozę.W zasadzie cukier nie jest więc szkodliwy czy niezdrowy.
Strona redakcyjna
Tytuł oryginału
JEDES KIND KANN RICHTIG ESSEN
OBERSTEBRINK
INTCKNATIONAL
Copyright 2001 by Oberstebrink Yerlag GmbH Copyright 2003 for the Polish edition by Media Rodzina
Konsultacja naukowa
Dr n. med. Piotr Albrecht
Klinika Gastroenterologii i Żywienia Dzieci AM w Warszawie
Projekt okładki Jacek Pietrzyński
Zdjęcie na okładce
BE & W/Maur fot. Schoot
Wszelkie prawa zastrzeżone. Przedruk lub kopiowanie całości albo fragmentów książki - z wyjątkiem cytatów w artykułach i przeglądach krytycznych - możliwe jest tylko na podstawie pisemnej zgody
Wydawcy.
ISBN 83-7278-106-0
Harbor Point Sp. z o.o.
Media Rodzina
ul. Pasieka 24, 61-657 Poznań
tel. (061) 827-08-60, faks 820-34-11
mediarodzina@mediarodzina. com.pl
www.mediarodzina.com.pl
Łamanie
perfekt, ul. Grodziska 11, 60-363 Poznań, tel. (061) 867-12-67
http://dtp.perfekt.pl, dtp@perfekt.pl
Druk
ABEDIK, ul. Ługańska l, 61-311 Poznań