Zbigniew Przybylak

Zielarskie kuracje na choroby skóry i włosów

Kategoria  kuchnia, zdrowie

Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników
Cena 11.50 zł

ISBN 978-83-7401-074-0
88 stron
format 145x205x5 mm
oprawa miękka
wydane Włocławek 2010
w sprzedaży od 30.01.2007
waga 0.120 kg
nr kat. Rhema 10972

Do każdej przesyłki
dołączamy prezent!

Dodaj do koszyka

Pokaż koszyk

Notka

Choroby skóry i włosów są coraz powszechniejsze. Wielokrotnie wiele z nich można złagodzić albo wyleczyć prostymi domowymi kuracjami. W poradniku zebrano recepty i przepisy najbardziej znanych i najskuteczniejszych kuracji zielarskich i naturalnych. Pomogły one bardzo wielu ludziom.

PORADNIK ZAWIERA:
- Blisko 200 porad, praktycznych recept i kuracji zielarskich na wiele pospolitych dolegliwości skóry, mankamentów urody od trądziku, wrzodów, egzem, ran, odcisków, oparzeń, odleżyn, odmrożeń, łuszczycy, półpaśca począwszy, na brodawkach, znamionach, piegach, wysypkach, plamach, swędzeniu, nadmiernym poceniu skończywszy;
- Praktyczne porady jak wzmacniać i upiększać włosy, kurować ich pospolite dolegliwości: matowienie, rozdwajanie, przetłuszczanie, łupież, wypadanie, łysienie;
- Przepisy sporządzania zdrowych domowych kosmetyków z ziół, ziaren zbóż, jajek, produktów mlecznych, owoców i warzyw.

Spis treści


I. Uzdrawiające kuracje na pospolite choroby skóry i cery, piegi, znamiona,
brodawki, nadmierne pocenie ciała i nóg
II. Kuracje na alergie, egzemy, wypryski, trądzik, grzybice, łuszczycę, swędzenie,
czyraki, wrzody, półpasiec
III. Urazy skóry, rany, blizny, otarcia, stłuczenia, zwichnięcia, obrzęki, oparzenia, odmrożenia, odciski, ukąszenia, złamania
IV. Kuracje uzdrawiające i upiększające włosy, likwidujące łupież, łojotok,
przetłuszczanie i łysienie
V. Ziółka dla urody, czyli receptury na naturalne domowe kosmetyki, upiększające skórę
i likwidujące jej dolegliwości

Fragment tekstu

(...)
I. UZDRAWIAJĄCE KURACJE NA POSPOLITE CHOROBY SKÓRY l CERY, PIEGI, ZNAMIONA, BRODAWKI, NADMIERNE POCENIE CIAŁA l NÓG
Naturaliści uważają, że przyczyną zdecydowanej większości schorzeń skóry od zaczerwienienia i suchości począwszy, na znamionach, łupieżu i łuszczycy skończywszy, jest wewnętrzne zanieczyszczenie organizmu, nadmiar różnych szkodliwych produktów przemiany materii we krwi. Organizm próbuje się sam oczyszczać poprzez skórę i w efekcie powstają różne niepokojące nas objawy zewnętrzne.
1. DIETA UZDRAWIAJĄCA SKÓRĘ
Na ciele więc, jak na ekranie, widać to, co się dzieje w organizmie. Jeżeli prawidłowo pracuje układ trawienny, wątroba, nerki, wtedy organizm jest prawidłowo oczyszczany z różnych szkodliwych pozostałości. Natomiast jeżeli organy wewnętrzne niedomagają, to nadmiar różnych szkodliwych produktów przemiany materii znajdujący się we krwi utrudnia prawidłowe odżywianie skóry i zaburza jej pracę. Równocześnie organizm jednak próbuje poprzez skórę się oczyszczać. Powstające różnorakie plamy, odbarwienia, znamiona, pryszcze, wysypki są wyraźnym tego dowodem. Skoro nasza cielesna powłoka jest odbiciem tego, co się dzieje w naszym wnętrzu, to nasuwa się prosty wniosek, że najlepszym lekiem dla skóry będą działania poprawiające pracę naszego układu trawiennego, wątroby, nerek. Osiągnąć to można najprościej poprzez zmianę diety na bardziej naturalną i lekko strawną.
l MARCHEWKĄ l PIETRUSZKĄ
Duży wpływ na dobrą pracę skóry ma witamina A, dlatego też warto jadać pokarmy zawierające ją w łatwo przyswajalnej postaci, m. in. produkty mleczne, żółtka jaj. Sporo witaminy A zawiera również wątroba. Ten organ zwierzęcy winien pochodzić jednak tylko od zwierząt z gospodarstw ekologicznych. Podobnie jako lek można traktować wyłącznie jajka od kur żywionych i hodowanych tradycyjnie. Dieta powinna być jak najprostsza, urozmaicona. Jadać trzeba dużo świeżych owoców i warzyw o pomarańczowym zabarwieniu i zawierających dużo prowitaminy A - m.in. marchwi, moreli. Dobroczynne są również pokarmy zawierające duże ilości witaminy C: owoce czarnej porzeczki, kapusta, owoce rokitnika, dzikiej róży. Korzystne jest regularne jadanie natki pietruszki, która wspomaga oczyszczanie organizmu.
Warto jadać też chleb razowy, otręby, jak najwięcej grubych kasz, płatków owsianych, kiełków zbożowych, pić świeże soki owocowe i warzywne, napoje drożdżowe. Dla polepszenia pracy układu trawiennego używać pieprzu ziołowego. Najlepiej kupować żywność z upraw ekologicznych, by wykluczyć różne szkodliwe zanieczyszczenia. Wszystkie pokarmy jadać wolno i dokładnie żuć. Dbać o regularne wypróżnienia.
BEZ SŁODYCZY l FRYTEK
Wszelka żywność przemysłowo przetwarzana, konserwowana, zawierająca sztuczne dodatki smakowe, barwiące, zagęszczające itp. nadmiernie obciąża organy wewnętrzne, sprzyja powstawaniu toksyn. Szkodliwe oddziaływanie wykazują potrawy nadmiernie przypiekane, przysmażane, przesolone, przesłodzone oraz alkohol, nikotyna, kawa, silna herbata. Nie są wskazane ostre przyprawy, m.in. ocet spirytusowy, a także słodycze, napoje gazowane.
(...)

Strona redakcyjna

Za zezwoleniem władzy duchownej

Redaktor książki:
Ks. Eugeniusz Marciniak

Skład:
autor

Łamanie, projekt okładki:
Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników

Korekta:
Anna Jankowska

Foto na okładce:
ziele rozchodnika - Sławomir Śledź

Adres Wydawnictwa:
do korespondencji
Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników ul. Modra 23; 87-807 Włocławek 11
telefoniczny tel. (054) 413-27-88; (0-54) 235-52-61; tel./fax (0-54) 235-59-65
internetowy e-mail: wydrolnikow@diecezja.wloclawek.pl
www.wdr.diecezja.wloclawek.pl

ISBN 83-7401-055-X

Druk i oprawa:
Zakład Poligraficzno-Wydawniczy POZKAL -100 Inowrocław,
ul. Cegielna 10/12;
tel./fax (0-52) 354-27-00

 

Powrót