Anastazja Pustelnik
173 specjały Siostry Anastazji (o.twarda)
Kategoria kuchnia, zdrowieWydawnictwo WAM
ISBN 83-7318-248-9
208 stron
format 150x210 mm
oprawa twarda
wydane Kraków 2003 r.
waga 0.630 kg
nr kat. Rhema 09801
Do każdej przesyłki
dołączamy prezent!
Pozycja archiwalna.
Zadzwoń i zamówZamów przez e-mail
Nie gwarantujemy, że zamówienie będzie mogło być zrealizowane.
Pokaż koszyk
Notka
Kolejna książka kucharska,
napisana przez siostrę Anastazję Pustelnik,
zakonnicę ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości,
pomoże nam przygotować dania,
za które będziemy dziękować Bogu.
Sukces wydawniczy książki
103 ciasta Anaastazji,
bestselleru o nakładzie 120000
sprzedanych egzemplarzy,
pozwala przypuszczać, że i ta pozycja,
napisana przez zakonnicę, od wielu lat
pracującą w kuchni jezuitów w Krakowie,
pomoże wielu Czytelnikom w gotowaniu, pieczeniu
i przyrządzaniu najrozmaitszych smakowitości.
Spis treści
(...)
Ananasy z cukini
Babeczki kruche
Babka tulipan
Befsztyk po angielsku
Bigos z kapusty kiszonej
Bigos z kapusty kiszonej z grzybami
Bigos z pieczarek
Biszkopt z agrestem
Biszkopt z budyniem
Bogracz
Bycze oczy
Carbonara
Chusteczki - ciasto francuskie
Ciastka francuskie
Ciastka maszynkowe
Ciastka pierniczki
Ciasto orzechowe
Ciasto piernikowo-jabłkowe
Ciasto toffi
Ciasto trzepane
Ciasto z truskawkami
Delicja
Fale Dunaju
Flaczki
Wstęp
(...)
O zachowaniu się przy stole Przecław Słota - XV w.
Książki kucharskie zrodziły się z potrzeby podzielenia się bogactwem pomysłów na rozmaite przysmaki. Ci, którzy dobrze poznali tajniki sztuki kulinarnej i zdobyli w tej dziedzinie doświadczenie, chcieli podzielić się swymi umiejętnościami z innymi miłośnikami dobrej kuchni. Zazwyczaj jednak znawca kuchennych specjałów nie wszystko przelewał na papier; rezerwował dla siebie swoje "słodkie tajemnice".
W ten sposób wiedza - przynajmniej ta podstawowa - na temat znajomości gotowania i pieczenia stawała się dostępna dla wielu, a umiejętności kulinarne jednych mogli posiąść inni.
Jeśli mistrz kucharski umiał przyrządzać smaczne potrawy i napisał książkę, w której zawarł swoje receptury kulinarne, to za sprawą takiej książki jego smakołyki z łatwością mogły zaistnieć w każdej kuchni i radować podniebienia wielu. (...)
Fragment tekstu
(...)
RYBA PO GRECKU
Składniki:
1 i 1/2 kg ryby (mintaj),
20 średnich cebul,
2 marchewki,
1 nieduża pietruszka,
ziele angielskie, i liść laurowy,
2 małe puszki przecieru pomidorowego,
sól, i olej,
woda,
i bułka tarta, l 3 jajka,
2 łyżki mąki pszennej,
przyprawa do ryb.
Wykonanie:
Rybę podzielić na porcje, posolić, posypać przyprawą do ryb, obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach, bułce tartej i usmażyć. Cebulę pokroić i dusić na rozgrzanym oleju, aż zmięknie. Dodać marchew i pietruszkę startą na tarce o grubych oczkach, ziele angielskie, liść laurowy oraz przecier pomidorów). Przyprawić solą i pieprzem, dodać odrobinę wody i smażyć razem ok. 30 min. Przed podaniem ułożyć warstwami: ryby -sos - ryby - sos itd. Można podawać także na zimno.
(...)
Strona redakcyjna
Copyright by Wydawnictwo WAM, 2003
Wstępem opatrzył
i wyboru tekstów literackich dokonał
ks. Stanisław Groń SJ
Projekt okładki, opracowanie graficzne zdjęcia i skład:
Andrzej Sochacki
ISBN 83-7318-248-9
Wydawnictwo WAM
ul. Kopernika 26, 31-501 Kraków
tel. (012) 429 18 88, fax (012) 429 50 03
e-mail: wam@wydawnictwowam.pl
ZAMÓWIENIA:
Dział handlowy: tel. (012) 423 75 00
tel. (012) 429 18 88 wew. 322, 348, 366, 800
fax (012) 430 32 10
e-mail: handel@wydawnictwowam.pl
Zapraszamy do naszej KSIĘGARNI INTERNETOWEJ:
http://WydawnictwoWam.pl
Druk i oprawa:
Drukarnia Colonel
.