Krystyna Kaźmierczak (opr.)
Zupy Siostry Leonilli
Kategoria kuchnia, zdrowieWydawnictwo Sióstr Loretanek
ISBN 83-7257-069-8
104 strony
format 110x180 mm
oprawa miękka
wydane Warszawa 2002 r.
waga 0.116 kg
nr kat. Rhema 09079
Do każdej przesyłki
dołączamy prezent!
Nakład wyczerpany!
Pokaż koszyk
Notka
Zupy siostry Leonilli to kolejna pozycja powstała na podstawie audycji Porady kulinarne, które są nadawane w Radiu Maryja w środy o godzinie 10:30. W coraz bardziej biedniejącym naszym społeczeństwie zupa jest w wielu rodzinach jedynym daniem obiadowym. Trzeba więc - w miarę możliwości - podnosić wartość odżywczą zup, zwłaszcza jarzynowych, dodając np. wędlinę, śmietanę, pieczywo. Najskromniejsza zupa ugotowana w domu ma o wiele wyższe walory odżywcze i smakowe od zup przygotowywanych z koncentratów i proszków. Dla przejrzystości oddzielnie zamieszczone są dodatki do zup. Pełni inwencji słuchacze Radia Maryja z pewnością wzbogacą swymi pomysłami niejeden przepis. Zachęcam więc w imieniu Siostry Leonilli i niestrudzonego Ojca Jana do aktywności kulinarnej. Smacznego!
Fragment tekstu
(...)
Krupnik na wędzonych żeberkach
Składniki:
200 g żeberek
21 wody
4 łyżki kaszy jęczmiennej
l ziemniak
l marchewka
l mała pietruszka
1/2 małego selera
sól
Wykonanie:
Żeberka pokroić na małe kawałki, jarzyny obrać, umyć, potarkować na tarce o dużych oczkach lub drobno pokroić, dodać opłukaną kaszę, zalać wszystko wodą i gotować do dwóch godzin. W czasie gotowania wrzucić pokrojonego ziemniaka. Posolić do smaku.
(...)