s. Anastazja Pustelnik FDC
103 Ciasta Siostry Anastazji
Kategoria kuchnia, zdrowieWydawnictwo WAM
ISBN 83-7097-834-7
180 stron
format 150x210 mm
oprawa twarda
wydane Kraków 2001 r.
waga 0.634 kg
nr kat. Rhema 06652
Do każdej przesyłki
dołączamy prezent!
Pozycja archiwalna.
Zadzwoń i zamówZamów przez e-mail
Nie gwarantujemy, że zamówienie będzie mogło być zrealizowane.
Pokaż koszyk
Notka
Ciasta z przepisów
siostry Anastazji - zwyczajne i luksusowe, tanie i droższe, łatwe do wykonania i wymagające wprawnej ręki - przysporzą gospodyni wiele radości.
Każda gospodyni - doświadczona i początkująca - znajdzie tu coś, czym może olśnić domowników i gości, i oczywiście dowie się, jak zrobić wspaniały wypiek prawie z "niczego".
Spis treści
WSTĘP
RAD KILKA
PRZEPISY PODSTAWOWE
Polewa
Placek kruchy I
Placek kruchy II
Biszkopt jasny
Biszkopt ciemny
Biszkopt orzechowy I
Biszkopt orzechowy II
PLACKI, TORTY, CIASTA
Ananasek
Snikers
Przekładany
Z masą brzoskwiniową
Tort cappuccino
Jodełka
Marysieńka
Bakaliowy
Katarzynka
Keks
Leon
Wstęp
(...)
"Hałas, tortas, rwetes, wrzawa,
Łoskot, łomot jak w młockarni,
W izbie parno, świąt kurzawa,
Drzwi wciąż skrzypią do spiżarni,
Znoszą masła, jaja, sery,
Mąki, cukry i korzenie..."
(Humoreski XIX-wieczne)
Znaczny wpływ na rozwój sztuki wypieku różnych smakołyków miały obchody uroczystości religijnych i świeckich oraz związane z nimi regionalne zwyczaje. Tak było we Włoszech, kiedy w XV wieku w Mediolanie, na Boże Narodzenie, pokazano bardzo oryginalny wypiek - panettone - czyli chleb Toniego, popularna do dziś - nie tylko we Włoszech - drożdżowa babka z rodzynkami, tradycyjnie stawiana na świątecznym stole, gdy uroczyście wspomina się pamiątkę narodzin Jezusa.
Z upływem czasu i dzięki pomysłowości przyrządzających wypieki, różne ciasta zaczęły przybierać coraz to wymyślniejsze kształty. (...)
Fragment tekstu
PSZCZÓŁKA
MASA KOKOSOWA
Składniki:
25 dag kokosu,
10-15 dag masła,
20 dag cukru,
6 łyżek mleka.
MASA BUDYNIOWA
Składniki:
l 1/2 l mleka,
l 1/2 budyniu jasnego,
6 łyżek cukru zwykłego,
l kostka margaryny.
CIASTO
Składniki:
20 dag tłuszczu,
20 dag cukru,
0,5 kg mąki,
8 łyżek słodkiego mleka,
4 jaja,
l 1/2 małego proszku do pieczenia.
MASA KOKOSOWA
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki wymieszać w garnku i smażyć.
2. Odstawić, wystudzić.
MASA BUDYNIOWA
Wykonanie:
1. Przygotować budyń według przepisu i przestudzić.
2. Margarynę utrzeć, dodając, stopniowo, przestudzony budyń.
CIASTO
Wykonanie:
1. Utrzeć masło z cukrem i żółtkami.
2. Dodać mąkę i mleko, nadal ucierając.
3. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i lekko wymieszać.
4. Wyłożyć ciasto do foremki.
5. Na ciasto nałożyć przestudzoną masę kokosową i upiec na złoty kolor w temp. 180°C
6. Po upieczeniu, ciasto przekroić i przełożyć masą budyniową.
Strona redakcyjna
Copyright by Wydawnictwo WAM, 2001
Opracowanie i redakcja:
Katarzyna Sochacka
Korekta:
Małgorzata Zając
Projekt okładki, opracowanie graficzne, zdjęcia i skład:
Andrzej Sochacki
ISBN 83-7097-834-7
WYDAWNICTWO WAM
ul. Kopernika 26
31-501 KRAKÓW
tel. (012) 429 18 88
fax (012) 429 50 03
e-mail: wam@wydawnictwowam.pl
DZIAŁ HANDLOWY
tel. wew. 322, 348, 366
fax (012) 430 32 10
e-mail: handel@wydawnictwowam.pl
Zapraszamy do naszej KSIĘGARNI INTERNETOWEJ: http://WydawnictwoWam.pl -
Druk i oprawa:
Z.G. COLONEL s.j.
ul. Dąbrowskiego 16
30-532 Kraków tel. (012) 423 66 66
fax (012) 656 13 16 e-mail: biuro@colonel.com.pl