Krystyna Kaźmierczak (red.)
Ciasta Siostry Leonilli
Kategoria kuchnia, zdrowieWydawnictwo Sióstr Loretanek
ISBN 83-86851-68-6
120 stron
format 110x180 mm
oprawa miękka
wydane Warszawa 1997 r.
waga 0.108 kg
nr kat. Rhema 00830
Do każdej przesyłki
dołączamy prezent!
Nakład wyczerpany!
Pokaż koszyk
Notka
Pomysł utrwalenia drukiem środowych porad kulinarnych s. Leonilli nadawanych w Radiu Maryja wyszedł od słuchaczy. W ciągu 5 lat nagromadziło się wiele przepisów, stąd konieczność tematycznego wyboru. Na razie ciasta. S. Leonilla podaje przepisy wypróbowane, zebrane od tych, którzy umieją i lubią piec i gotować dla tych, którzy tej sztuki nie posiadają lub chcą poszerzyć swą wiedzę o czynnościach kulinarnych. Dopomaga im w tym również o. Jan - niezrównany komentator wyłapujący najdrobniejsze niedomówienia i niejasności. Uczestniczymy więc w czasie tych audycji w różnych humorystycznych sytuacjach tworzonych przez ten duet i nie odtworzy ich nawet najpiękniej wydana książeczka. To trzeba słyszeć! Zachęcam więc słuchaczy do śledzenia w Radiu Maryja porad kulinarnych s. Leonilli przy współudziale o. Jana we środy o godz. 10.30. Dziękując s. Leonilli i o. Janowi za cotygodniowy trud w urozmaicaniu naszego jadłospisu polecam ten wybór ciast.
Spis treści
Wstęp
Babeczki z masą beżową
Babka
Babka cytrynowa
Babka drożdżowa
Babka gotowana I
Babka gotowana II (z polewą czekoladową)
Babka gotowana III
Babka na oleju
Babka ucierana
Babka ucierana piaskowa
Babka ucierana szybka
Biszkopt duży
Biszkopt dla cukrzyków
Biszkopt kakaowy
Chrust - faworki I
Chrust - faworki II
Chrust - faworki III
Chrust - faworki IV
Chrust - faworki V
Chrust - faworki róże
Ciasteczka lub paluszki z ciasta francuskiego
Wstęp
(...)
Pomysł utrwalenia drukiem środowych porad kulinarnych s. Leonilli nadawanych w Radiu Maryja wyszedł od słuchaczy. W ciągu 5 lat nagromadziło się wiele przepisów, stąd konieczność tematycznego wyboru. Na razie ciasta. S. Leonilla podaje przepisy wypróbowane, zebrane od tych, którzy umieją i lubią piec i gotować dla tych, którzy tej sztuki nie posiadają lub chcą poszerzyć swą wiedzę o umiejętnościach kulinarnych. Dopomaga im w tym również o. Jan - niezrównany komentator wyłapujący najdrobniejsze niedomówienia i niejasności. Uczestniczymy więc w czasie tych audycji w różnych humorystycznych sytuacjach tworzonych przez ten duet i nie odtworzy ich nawet najpiękniej wydana książeczka. To trzeba słyszeć! Zachęcam więc słuchaczy do śledzenia w Radiu Maryja porad kulinarnych s. Leonilli przy współudziale o. Jana w środy o godz. 10.30. Dziękując s. Leonilli i o.Janowi za cotygodniowy trud w urozmaicaniu naszego jadłospisu polecani ten wybór ciast.
(...)
Fragment tekstu
(...)
Keks z makiem lI
Składniki:
200 g mąki
4 jajka
150 g cukru
100 g tłuszczu (masło, margaryna)
2 łyżeczki proszku dopieczenia
cukier waniliowy
l szklanka maku
bakalie: rodzynki, orzechy
skórka pomarańczowa
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia. Utrzeć tłuszcz z cukrem dodając żółtka i cukier waniliowy. Ubić pianę z białek. Do utartych żółtek dodać bakalie, następnie na przemian mak, mąkę i pianę, starannie mieszając. Wylać do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką formy (można wyłożyć pergaminem) i piec 45 min.
(...)
Strona redakcyjna
Redakcja
Krystyna Kaźmierczak
Opracowanie graficzne i rysunki
Magdalena Łazicka
Zdjęcia na okładce
Czesław Jarmusz
Wydanie drugie poprawione
ISBN 83-86851-68-6
Drukarnia Loretańska
ul. L. Żeligowskiego 16/20
04-476 Warszawa