Ewa Dąbrowska
Ciało i ducha ratować żywieniem
Kategoria kuchnia, zdrowieWydawnictwo Michalineum
Najniższa cena z 30 dni przed promocją 24.50 zł
ISBN 83-7019-137-1
223 strony
format 120x165x12 mm
oprawa miękka
wydane Marki 2018
w sprzedaży od 05.04.2006
waga 0.188 kg
nr kat. Rhema 00672
Do każdej przesyłki
dołączamy prezent!
Dodaj do koszykaPokaż koszyk
Spis treści
SPIS TREŚCI
Przedmowa
Wstęp
Post jako metoda leczenia
Post Daniela
Wartość biologiczna pokarmów
Procesy gnilne w jelitach a zdrowie
Bezcenny bio-olej wiesiołkowy
Odżywianie wewnętrzne przeciwdziała
chorobom cywilizacyjnym
Sygnały alarmowe mową ciała
Kryzysy ozdrowieńcze
Dieta - diecie nierówna
Układ odpornościowy naszym wewnętrznym lekarzem
Wpływ ograniczeń pokarmowych na ustępowanie chorób
Leczenie cukrzycy dietą
Fizyczny i duchowy aspekt postu
Przepisy diety warzywno-owocowej
Propozycje zdrowego żywienia
Wstęp
(...)
Autorka niniejszej pracy, dr med. Ewa Dąbrowska, należy do bardzo nielicznej dziś w Polsce grupy lekarzy, którzy zrozumieli, że główną przyczyną tak powszechnych i różnorodnych chorób zwyrodnieniowych (zwanych też "cywilizacyjnymi"), jest wieloletnie przekarmienie i ogólnie bardzo wadliwe żywienie. I że jedynym prawdziwie skutecznym, przyczynowym lekiem będzie tu głodówka lub dieta półgłodówkowa, która w swych różnych odmianach nazywana bywa również postem.
Lecznicze głodówki były w medycynie znane i stosowane od najdawniejszych czasów i dopiero w XIX w. szybki rozwój chemioterapii spowodował, że zarzucono je, przy szybkim rozpowszechnieniu leków farmaceutycznych, które usuwając tylko objawy, nie dotykają samej istoty choroby, a jeszcze często dodatkowego zatrudniają ustrój.(...)
Fragment tekstu
(...)
Wolne rodniki
- sprawcą chorób degeneracyjnych
Naszym wrogiem numer l są tzw. wolne rodniki, ponieważ głównie one powodują większość chorób cywilizacyjnych. Wolne rodniki to niezwykle aktywne atomy lub cząsteczki, którym brakuje jednego elektronu. Aby zdobyć brakujący elektron, zabierają go z każdej tkanki. Uszkadzają białka, tłuszcze i kwasy nukleinowe naszych komórek. Wolne rodniki są przyczyną zmian stawowych, nowotworowych, sercowo-naczyniowych, immunologicznych, zaćmy, tzw. plam starczych na skórze, zmarszczek ł wielu innych chorób degeneracyjnych.
Źródłem wolnych rodników mogą być pokarmy zwłaszcza smażone, pieczone, zjełczałe, promienie jonizujące, leki. Wolne rodniki powstają także w organizmie w przebiegu procesów metabolicznych. Szczególnie duże ilości tych cząsteczek dostarcza palenie papierosów oraz każdy proces zapalny w organizmie. Przewlekła infekcja wirusowa czy bakteryjna wiąże się z fagocytozą czyli pożeraniem komórek bakterii przez komórki żerne, tj. leukocyty. (...)
Strona redakcyjna
Opracowanie redakcyjne
ks. Walerian M. Moroz CSMA
Projekt okładki
Alicja Szubert-Olszewska
Redakcja techniczna
Jadwiga Pokorzyńska
Copyright by dr Ewa Dąbrowska Autorka zastrzega sobie wyłączne prawo dysponowania niniejszą książeczką. Nie wolno więc bez jej zgody dokonywać przedruku zarówno całej pozycji, jak i poszczególnych części.
ISBN 83-7019-137-1
Druk: Wydawnictwo Michalineum
ul. Piłsudskiego 248/252
05-261 Marki 4
tel. (0-22) 781-14-20, 781-16-40 fax(()-22) 771-36-15