Zrodlo - informacje o książce

Zielarskie kuracje na choroby skóry i włosów (książka)

Zbigniew Przybylak

fragment tekstu:

(...)
I. UZDRAWIAJĄCE KURACJE NA POSPOLITE CHOROBY SKÓRY l CERY, PIEGI, ZNAMIONA, BRODAWKI, NADMIERNE POCENIE CIAŁA l NÓG
Naturaliści uważają, że przyczyną zdecydowanej większości schorzeń skóry od zaczerwienienia i suchości począwszy, na znamionach, łupieżu i łuszczycy skończywszy, jest wewnętrzne zanieczyszczenie organizmu, nadmiar różnych szkodliwych produktów przemiany materii we krwi. Organizm próbuje się sam oczyszczać poprzez skórę i w efekcie powstają różne niepokojące nas objawy zewnętrzne.
1. DIETA UZDRAWIAJĄCA SKÓRĘ
Na ciele więc, jak na ekranie, widać to, co się dzieje w organizmie. Jeżeli prawidłowo pracuje układ trawienny, wątroba, nerki, wtedy organizm jest prawidłowo oczyszczany z różnych szkodliwych pozostałości. Natomiast jeżeli organy wewnętrzne niedomagają, to nadmiar różnych szkodliwych produktów przemiany materii znajdujący się we krwi utrudnia prawidłowe odżywianie skóry i zaburza jej pracę. Równocześnie organizm jednak próbuje poprzez skórę się oczyszczać. Powstające różnorakie plamy, odbarwienia, znamiona, pryszcze, wysypki są wyraźnym tego dowodem. Skoro nasza cielesna powłoka jest odbiciem tego, co się dzieje w naszym wnętrzu, to nasuwa się prosty wniosek, że najlepszym lekiem dla skóry będą działania poprawiające pracę naszego układu trawiennego, wątroby, nerek. Osiągnąć to można najprościej poprzez zmianę diety na bardziej naturalną i lekko strawną.
l MARCHEWKĄ l PIETRUSZKĄ
Duży wpływ na dobrą pracę skóry ma witamina A, dlatego też warto jadać pokarmy zawierające ją w łatwo przyswajalnej postaci, m. in. produkty mleczne, żółtka jaj. Sporo witaminy A zawiera również wątroba. Ten organ zwierzęcy winien pochodzić jednak tylko od zwierząt z gospodarstw ekologicznych. Podobnie jako lek można traktować wyłącznie jajka od kur żywionych i hodowanych tradycyjnie. Dieta powinna być jak najprostsza, urozmaicona. Jadać trzeba dużo świeżych owoców i warzyw o pomarańczowym zabarwieniu i zawierających dużo prowitaminy A - m.in. marchwi, moreli. Dobroczynne są również pokarmy zawierające duże ilości witaminy C: owoce czarnej porzeczki, kapusta, owoce rokitnika, dzikiej róży. Korzystne jest regularne jadanie natki pietruszki, która wspomaga oczyszczanie organizmu.
Warto jadać też chleb razowy, otręby, jak najwięcej grubych kasz, płatków owsianych, kiełków zbożowych, pić świeże soki owocowe i warzywne, napoje drożdżowe. Dla polepszenia pracy układu trawiennego używać pieprzu ziołowego. Najlepiej kupować żywność z upraw ekologicznych, by wykluczyć różne szkodliwe zanieczyszczenia. Wszystkie pokarmy jadać wolno i dokładnie żuć. Dbać o regularne wypróżnienia.
BEZ SŁODYCZY l FRYTEK
Wszelka żywność przemysłowo przetwarzana, konserwowana, zawierająca sztuczne dodatki smakowe, barwiące, zagęszczające itp. nadmiernie obciąża organy wewnętrzne, sprzyja powstawaniu toksyn. Szkodliwe oddziaływanie wykazują potrawy nadmiernie przypiekane, przysmażane, przesolone, przesłodzone oraz alkohol, nikotyna, kawa, silna herbata. Nie są wskazane ostre przyprawy, m.in. ocet spirytusowy, a także słodycze, napoje gazowane.
(...)

strona redakcyjna

spis treści (lub początek spisu treści)

notka

Warning: mysqli_num_rows() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /chicago/linki2.php on line 44



Powrót