Zrodlo - informacje o książce

Piwo w kuchni i aptece

praca zbiorowa

notka:

Sława świętej góry Andechs, od stuleci celu wielu pielgrzymek, na równi
dotyczy klasztoru, jak i piwa z klasztornych browarów. Tutejsi benedyktyni postrzegają swoje powołanie w tym, aby przywracać
harmonię między ciałem a duszą.
Klasztor wspiera się na trzech filarach: pierwszy to barokowa świątynia,
drugi browar klasztorny, a trzeci piwiarnia i gospoda klasztorna słynąca
z piwnych potraw. Te trzy filary wzajemnie się uzupełniają i nie mogą
istnieć bez siebie.
Piwo można stosować w kuchni na wiele sposobów: zupy, sosy, potrawy
mięsne, rybne, desery czy wypieki nabierają zupełnie nowych walorów
smakowych. W naszej książce zebraliśmy okazały wybór najróżniejszych
benedyktyńskich przepisów. Wszystkie wiodą do znakomitych wyników,
a ich wykonanie nie sprawia żadnych trudności.
Obok interesujących receptur na smaczne dania książka ta zawiera
wiele szczegółów dotyczących piwa, przedstawia jego
lecznicze i kosmetyczne walory.
Ojciec Anselm Bilgri - przeor klasztoru Andechs, syn słynnego restauratora
z Monachium, kontynuujący rodzinne tradycje kulinarne. Oprócz licznych publikacji dotyczących historii Kościoła i liturgii kilkakrotnie pisał na temat swojego klasztoru na Świętej Górze. W Wydawnictwie "M" jego pióra ukażą się wkrótce: Smacznie i oszczędnie, Benedyktyńska księga ziół, Gotowanie na świąteczny stół.
Birgit Adam - współpracowała w wydaniu przewodnika po klasztorze.
Peter Koehler - niezależny dziennikarz, kucharz-hobbysta.
Autor ponad dziesięciu tytułów, a wśród nich: Medycyna klasztornego ogródka, Leksykon kuchni oraz Modlitwy uzdrawiające.

strona redakcyjna

wstęp (lub początek wstępu)

fragment tekstu

spis treści (lub początek spisu treści)

Warning: mysqli_num_rows() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /chicago/linki2.php on line 44



Powrót