Zrodlo - informacje o książce

Tajemnice kościelnych kuchni - Pikantne epizody i smakowite przepisy..

Andrzej Czarnocki

fragment tekstu:

(...)
Sznycel z bakłażanów
2 duże bakłażany
2 jajka
sól, pieprz
8 łyżek tartego parmezanu
8 łyżek bułki tartej
trochę mąki
sporo oliwy z oliwek
Kto je u mnie sznycle z bakłażanów, ten stawia na pewną kartę. Bakłażany sam kupuję na targu i przygotowuje. Najpierw myję je i kroje na plastry grubości około centymetra. Plastry posypuję z obu stron solą, odstawiam na pół godziny i zdejmuje z nich tępą krawędzią ostrza noża gorzki sok. Jajka ubijam z dodatkiem soli i pieprzu. Potem mieszam parmezan z tartą bułką. Obtoczywszy plastry bakłażanów najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w mieszaninie sera i bułki tartej, rozgrzewam na patelni sporą ilość oliwy i smażę plastry na złotobrązowy kolor. Gorące lub letnie podaję na przekąskę. Jako danie główne zastępują sznycel wiedeński. Jako dodatek pasują do smażonego mięsa lub ryby.
Moi goście nie muszą się martwić barwnikami i środkami konserwującymi. Natomiast konsumentom convenience food mogę doradzić, by w kwestii przeciwwskazań i skutków ubocznych zapoznali się z ulotką albo skonsultowali z lekarzem rodzinnym.
(...)

strona redakcyjna

wstęp (lub początek wstępu)

spis treści (lub początek spisu treści)

notka

Warning: mysqli_num_rows() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /chicago/linki2.php on line 44



Powrót