Zrodlo - informacje o książce

173 specjały Siostry Anastazji (o.twarda)

Anastazja Pustelnik

wstęp:

(...)
O zachowaniu się przy stole Przecław Słota - XV w.
Książki kucharskie zrodziły się z potrzeby podzielenia się bogactwem pomysłów na rozmaite przysmaki. Ci, którzy dobrze poznali tajniki sztuki kulinarnej i zdobyli w tej dziedzinie doświadczenie, chcieli podzielić się swymi umiejętnościami z innymi miłośnikami dobrej kuchni. Zazwyczaj jednak znawca kuchennych specjałów nie wszystko przelewał na papier; rezerwował dla siebie swoje "słodkie tajemnice".
W ten sposób wiedza - przynajmniej ta podstawowa - na temat znajomości gotowania i pieczenia stawała się dostępna dla wielu, a umiejętności kulinarne jednych mogli posiąść inni.
Jeśli mistrz kucharski umiał przyrządzać smaczne potrawy i napisał książkę, w której zawarł swoje receptury kulinarne, to za sprawą takiej książki jego smakołyki z łatwością mogły zaistnieć w każdej kuchni i radować podniebienia wielu. (...)

strona redakcyjna

fragment tekstu

spis treści (lub początek spisu treści)

notka

Warning: mysqli_num_rows() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /chicago/linki2.php on line 44



Powrót