(...)
O zachowaniu się przy stole Przecław Słota - XV w.
Książki kucharskie zrodziły się z potrzeby podzielenia się bogactwem pomysłów na rozmaite przysmaki. Ci, którzy dobrze poznali tajniki sztuki kulinarnej i zdobyli w tej dziedzinie doświadczenie, chcieli podzielić się swymi umiejętnościami z innymi miłośnikami dobrej kuchni. Zazwyczaj jednak znawca kuchennych specjałów nie wszystko przelewał na papier; rezerwował dla siebie swoje "słodkie tajemnice".
W ten sposób wiedza - przynajmniej ta podstawowa - na temat znajomości gotowania i pieczenia stawała się dostępna dla wielu, a umiejętności kulinarne jednych mogli posiąść inni.
Jeśli mistrz kucharski umiał przyrządzać smaczne potrawy i napisał książkę, w której zawarł swoje receptury kulinarne, to za sprawą takiej książki jego smakołyki z łatwością mogły zaistnieć w każdej kuchni i radować podniebienia wielu. (...)