Zrodlo - informacje o książce

Surówki warzywno-owocowe i owocowe

Ewa Aszkiewicz

fragment tekstu:


Surówka z czerwonej kapusty - jesienna (4)

Polowa malej głowy czerwonej kapusty, 20 szt. dorodnych śliwek węgierek, czerwona cebula, 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju, produkty na zaprawę: 3 łyżki przegotowanej wody, 2 łyżki winnego octu lub soku z całej cytryny, 1 łyżeczka cukru, sól, miałki pieprz, utłuczony w moździerzu liść laurowy, do przybrania: dojrzała brzoskwinia, 1 łyżka siekanego koperku (może być mrożony).

Obraną z wierzchnich, obsuszonych liści kapustę (gdy trzeba, usuwamy grube nerwy liściowe), szatkujemy im drobniej, tym surówka smaczniejsza, lekko solimy, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 min. Odsączamy na sicie, pozostawiamy do wychłodzenia.
Składniki zaprawy starannie mieszamy. Śliwki, po usunięciu pestek, kroimy w paseczki, cebulę w piórka. Wychłodzoną kapustę łączymy z zaprawą, gdy nabierze koloru, łączymy z pozostałymi składnikami, dodajemy oliwę, i gdy trzeba lekko doprawiamy do smaku. Podajemy nie później niż 15 min po przygotowaniu, przybraną paseczkami brzoskwini i posypujemy zieleniną.

wstęp (lub początek wstępu)

spis treści (lub początek spisu treści)

Warning: mysqli_num_rows() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /chicago/linki2.php on line 44



Powrót