Przy wrzodzie dwunastnicy korzystnie działa odwar z mieszanki złożonej z siemienia lnianego, mchu islandzkiego, ziela krwawnika, liści pokrzywy i ziela drapacza lekarskiego. Wziąć po 20 g każdego ziela. Łyżkę ziół zalać szklanką zimnej wody. Odstawić na kilkanaście minut. Podgrzewać na wolnym ogniu do zagotowania. Ogrzewać pod przykryciem 2-4 minuty. Odstawić do przestudzenia. Pić 2-3 szklanki odwaru dziennie.
Powyższą mieszankę polecali autorzy " Vademecum Fitoterapii". Z kolei Ojciec Sroka chorym proponuje następującą kompozycję: korzenia lukrecji, liści babki lancetowatej, naowocni (strąków) fasoli, ziela krwawnika, ziela dziurawca, liŚci poziomki, liści czarnej jagody i liści podbiału wziąć po 50 gramów, zioła wymieszać; zaparzyć 1 łyżeczkę ziół szklanką wrzątku, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 0,5 godziny;
przecedzić; pić gorące dwa razy dziennie przed posiłkiem.
ZALECENIA KSIĘDZA KNEIPP A
Przy wrzodach wewnętrznych zalecał on między innymi nalewkę z arniki (dostępna jest w aptekach). Według recepty Kneippa, skuteczne było zażywanie 50-60 kropel nalewki rozpuszczonej w szklance wody. Pijać w ciągu dnia małymi porcjami. Jednocześnie konieczna jest dieta. Inni naturaliści zalecali 50 kropel na szklankę. Zażywać co godzinę po łyżce stołowej.
Korzeń arniki w mieszance z tatarakiem i glistnikiem jaskółcze ziele zaleca też przeciw wrzodom żołądka i dwunastnicy prof. J. Muszyński. Zmieszać 1 część korzenia arniki z 2 częściami ziela glistnika i 3 częściami kłącza tataraku. ŁyŻkę ziół zalać szklanką wrzątku, zagotować 1-2 minuty, a po 20-30 minutach odcedzić. Pićpo kieliszku 15 do 30 minut przed każdym jedzeniem.