Przez miliony lat człowiek tak dobierał pożywienie, by było w nim wszystko, co jest potrzebne do wzrostu organizmu i jego odnawiania. Dobierać musimy w pożywieniu te składniki, z których sami jesteśmy zbudowani.
W 1995 r. gdańscy dziennikarze, Marzena ! Tadeusz Woźniakowie, przypadkowo trafili na maszynopis zawierający relację ze spotkania z ojcem Janem Grandę, zakonnikiem bonifratrem. Spotkanie dotyczyło szeroko pojętego poradnictwa żywieniowego. Reporterzy odszukali autora w klasztorze oo. Bonifratrów we Wrocławiu i tak zaczęła się ich wielka przygoda dziennikarska...
Drukowane w gazetach rozmowy o wpływie odżywiania na zdrowie, o mądrych i głupich obyczajach Polaków, zachowujące żywy, barwny język ojca Jana Grandę szybko zdobyły ogromną popularność.
Odpowiadając na zainteresowanie Czytelników, wydawnictwo prasowe Prasa Bałtycka wydało w 1996 r. książkę "Ojca Grandę przepisy na zdrowe życie". Cykl rozmów z o. Grandę okazał się prawdziwym bestsellerem (prawie 400 tyś. sprzedanych egzemplarzy). Ponaglani prośbami o kontynuację autorzy przygotował! drugą cześć książki, która obecnie trafia do rąk Czytelników.